Murali Dostojevskog predepresivni za Ruse (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Murali Dostojevskog predepresivni za Ruse (FOTO)


Svečano otvorenje stanice moskovske podzemne željeznice nazvane prema jednom od najslavnijih ruskih pisaca, Dostojevskom, a ilustrovane događajima iz njegovih romana, planirano je za kraj juna, ali je otkazano zbog preglasnih kritika ovih murala koje dolaze iz svih slojeva moskovskog društva.

U medijima, nekim nivoima vlasti, a i od običnih građana, moglo se čuti da su slike previše depresivne i da bi prolaznike mogle nagnati na samoubistvo. Na zidovima podzemne željeznice prikazane su turobne scene ubistva i samoubistva iz romana Zločin i kazna, Demoni, a ni slika pisca samog koji mrko gleda prolaznike ne popravlja ukupan dojam.

Psiholozi također upozoravaju da bi se broj ubistava kojih je u moskovskom metrou svake godine ionako previše – mogao povećati upravo zbog ovih murala.

Zapadnjački mediji poput britanskog Guardiana komentarisali su da oni kojima će ovi prizori izazvati depresiju ili samoubistvo vjerovatno nisu ni čitali Dostojevskog i ne shvataju poente iz njegovog opusa. Osim toga, u romanima ovog pisca jednostavno nema scena razuzdanih zabava ili plesa, a Rusima preostaje jedino da se pomire sa književnošću kakvu imaju.







guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije