MUNDO - festival dobroga zvuka

Radiosarajevo.ba
MUNDO - festival dobroga zvuka

U subotu 3. jula za jednu noć će kroz scenu Doma mladih prošetati muzičari koji će muzikom povezati prostore inače odvojene geografskim granicama, i sve to pod simboličnim naslovom MUNDO.
“Mundo” je španska riječ za "svijet" koja definira svijet bez granica. To je ideja koju želi predstaviti Španska ambasada u BiH. Za ovu prigodu nam dovode odabrane bendove i DJ-eve koji otvaraju lepezu raznih zvukova i stilova. Ova šarena noć je nešto više od same muzike, a poruka je: multikulturalnost.

MUNDO - One night Music Festival je mjesto gdje se susreću dvije kulture, španska i bosanska. Barselona je grad interkulturalnosti. Riječ "mestizo", koja definira križanje svih kultura, potiče iz tog grada u kojem su svi dobro došli. Iz takvog grada nam dolaze sjajni muzičari, DJ Panko (Ojos de Brujo) i Quarto Mecánico na razmjenu muzičke fuzije sa bendovima i DJ-evima iz Sarajeva i Mostara.

DJ Panko, jedan od frontmena "Ojos de Brujo" benda, trenutno najrespektabilnijeg flamenko-fusion španskog banda, koji je osvojio BBC World Music Awards i Grammy nagrade, zasigurno je zvijezda festivala, pored koje će nastupati Zoster, Cuarto Mecánico, Basheskia, Audio InFunktion, Cold Side Of The Pillow i DJ Mata Hari.


Panko je DJ i producent “Ojos de Brujo” benda iz Barselone, koji je svojim live nastupima osvojio čitav svijet. 18. juna su ponovo krenuli na svjetsku turneju, a zbog nastupa u Sarajevu, DJ Panko će sa svojim bendom napraviti pauzu.
Na njega su uticale razne kulture i tradicije, s toga je njegova muzika puna raznih zvukova iz svih krajeva svijeta. Još 1997. godine je pronašao način kako da spoji sve ono što je uticalo na njega i jedan je od osnivaca “Ojos de Brujo” benda koji je stvorio sasvim novi muzički stil.
DJ Panko, izvrsno miksa Drum&Bass, Hip Hop, Break Beat sa zvucima Španije, Kolumbije, Kube, Jamaike, Afrike i Orijenta.


Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije. I ljubavi naravno...


Cuarto Mecanico je muzička avantura četiri umjetnika koji žive u Barceloni. Cuarto Mecanico je muzičko iskustvo gdje se spajaju eksperimentalni postrock, psihodelija i jazz.


Basheskia i Edward EQ su poznati bh. muzički dvojac osobenog zvuka. Koliko su svojim stilom i muzikom vezani za ovdašnji kontekst, toliko ih se iz njega može i izmjestiti, i sasvim jednostavno umetnuti u bilo koji prostor na planeti.


DJ Mata Hari (Barcelona/Sarajevo)


Audio InFunktion (Sarajevo)

Cold Side Of The Pillow (Istanbul)

Poslušajte i intervju sa Bertom (DJ Mata Hari) i Gonzalom Luque Mazuelasom, kulturnim atašeom ipanske Ambasade...
{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/radio/mundo%20-%20berta%20i%20gonzalo.mp3{/audio}

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije