MUNDO fest predstavlja (VIDEO):

Radiosarajevo.ba
MUNDO fest predstavlja (VIDEO):

Grupa Zoster nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. ''Zmajevi'', ''Flomasteri'' samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom.

Naziv ''Zoster'' nastaje nakon što je Mario, prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. A Zoster je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.


Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije.
I ljubavi naravno...

http://www.youtube.com/watch?v=1fuzAVLtX8I


Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single ''Majko Jamajko''. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan, odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u februaru 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend. Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu.


Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Našlo se na ovome izdanju nekoliko pjesama koje su uhvatile pažnju publike i kritike. Jedna od takvih bila je pjesma ''Policija'' za koju je urađen i video u kojem je participirao jako veliki broj ljudi, nešto oko 150 njih. Naravno, bilo je tu još numera koje su promovirale Ojužilo, poput ''Hercegovina'', ''Majko Jamajko'', ''Kiša'' i drugih, a bend je sve njih svirao na koncertima širom Balkana, ali i Evrope, te tako pripovijedao svoju priču svima koji su je htjeli slušati. Pri tome, tragalo se i za novim materijalom, koji će uslijediti sa narednim studijskim albumom.

http://www.youtube.com/watch?v=7UgFyFWBIfw


Godine 2006., bend je ponovu ušetao u studio i snimio novih 16 pjesama, od kojih je probrano 12 za novi album što će ponijeti naslov Festival budala. I ovaj je album imao svoj neki vlastiti ritam i osjećaj te vodio na kratko i slatko putovanje kroz život i iskustva benda, sa novim pjesmama poput ''Ko je jamio, jamio'', ''Utopia'', ''Na kamenu'' i, naravno, sa numerom ''Festival budala''...

http://www.youtube.com/watch?v=gVt26U5dF2k


Zoster sve ove pomenute numere, ali sasvim moguće i neke nove, što nisu zapisane na kakvome nosaču zvuka, svira samo za publiku MUNDO festivala, u subotu, 3.jula, u sarajevskom Domu mladih.

Vezano:
www.radiosarajevo.ba/content/view/28932/77/
www.radiosarajevo.ba/content/view/28824/77/
www.radiosarajevo.ba/content/view/28744/77/
www.radiosarajevo.ba/content/view/28650/77/
www.radiosarajevo.ba/content/view/28566/77/


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije