Trikovi koji će smanjiti potrošnju mobilnog interneta na vašem Androidu

Radiosarajevo.ba
Trikovi koji će smanjiti potrošnju mobilnog interneta na vašem Androidu
Foto: Pixabay / Ilustracija
Surfanje internetom, gledanje videozapisa, sati i sati provedeni na Facebooku... Ovo su samo neki od sadržaja koji nas vesele na našem smartphoneu, ali koji naprosto "jedu" naš internetski promet.

Ipak, ukoliko nemate flate rate potrošnju postoji nekoliko načina pomoću kojih možete smanjiti potrošnju, piše Tportal.

Uz pravilan odabir aplikacija za mobilni operativni sistem Android možete značajno smanjiti potrošnju podatkovnog prometa, a da pritom ne morate potpuno mijenjati način na koji koristite smartphone. Donosimo vam i pregled najboljih aplikacija za Android koje možete upotrijebiti za štednju.

Opera Max

Ovo je besplatna aplikacija za virtualne privatne mreže (VPN), koja sažima vaše podatke i do 50 posto, kako bi smanjila potrošnju podatkovnog prometa. Kad god se neka od vaših aplikacija poveže s internetom, ta veza će biti preusmjerena preko Operinih poslužitelja, gdje će biti komprimirani, prije nego ih vaš smartphone preuzme.

Također, ona prati i potrošnju mobilnog interneta i preko Wi-Fija za gotovo sve aplikacije, uključujući i YouTube. Na raspolaganju vam je i niz značajki za zaštitu privatnosti i blokiranja praćenja.

Opera i Opera Mini

Dva Operina web preglednika rade slično što i aplikacija za VPN ove kompanije, samo s podacima na webu. Preglednik Opera nudi opciju Opera Turbo, koji sažima web stranice, uključujući fotografije i video. Preglednik je baziran na Chromiumu, pa stoga obrađuje stranice kao i Google Chrome, samo što mu nedostaje neke opcije. Opera Turbo može sažeti web sadržaj do 50 posto, Opera Mini do 10 posto. Moguće je kako će zbog toga na određenim web adresama dio funkcionalnosti biti nedostupan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije