Moderatori na Facebooku su potplaćeni i izloženi velikom stresu

Radiosarajevo.ba
Moderatori na Facebooku su potplaćeni i izloženi velikom stresu
Pixabay / Ilustracija
Prema pisanju Guardiana, moderatori najveće društvene mreže na svijetu Facebooka su potplaćeni i prezauzeti.

Facebook i druge kompanije koje vode socijalne mreže na internetu našle su se na udaru kritika, ali i mjera poput onih Europske unije, zbog širenja govora mržnje ili neprimjerenih i uznemirujućih video i foto sadržaja te opscenih poruka.

Pritisak na njih raste, a od kompanija se traži da efikasno uklanjaju sporne sadražaje koje postavljaju korisnici. No, to nije ni izbliza lagan posao, a rade ga samo na Facebooku hiljade ljudi širom svijeta.

"Nismo dovoljno plaćeni i ne cijeni se ono što radimo", ispričao je jedan od moderatora Facebooka, pod uvjetom anonimnosti za Guardian. Za 15 dolara po satu oni uklanjaju terorističke sadržaje sa interneta, a nakon što završe dvosedmični kurs.

Moderator navodi da je posao izuzetno stresan i da mnogi od njih idu kod psihologa i imaju noćne more.

"Znamo da ovaj posao može biti težak. Zato svaka osoba koja to radi ima pristup psihološkoj pomoći i wellnessu. Naši psiholozi su razvili poseban program za njijh i nastavljamo investiranje u tom smislu", kažu iz Facebooka.

Međutim, i organizacije koje prate objave na internetu i bore se protiv spornih sadržaja suočavaju se sa sličnim problemima. Majka dvoje djece (46) radi već dvije godine u britanskoj organizaciji za zaštitu djece na poslovima registriranja i uklanjanja opscenih sadržaja. Svaki dan pregleda hiljadu slika od kojih su većina uznemirujuće i prikazuju zlostavljanje djece. Ona ih mora selektirati i razvrstati.

"Silovanje novorođene bebe je nešto najgore što sam vidjela. To je užas", kazala je za Guardian.

Redovno ide na sesije kojima se trenira da sadržaj koji vidi ne utječe negativno na nju te da ima sposobnosti boriti se sa takvim traumama. Aktivisti i uposlenici organizacija za nadzor imaju dugotrajnije obuke od onih na društvenim mrežama, tvrdi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije