Misteriozna lubanja 'hobita' nije čovjek...šta je onda?

Radiosarajevo.ba
Misteriozna lubanja 'hobita' nije čovjek...šta je onda?

Prije 13 godina, naučnici su na indonežanskom otoku Flores pronašli ostatske misteriozne vrste malih hominina (ranih ljudi).  Dali su im ime Homo floresiensis, ali su u javnosti poznatiji pod nadimkom: Hobit.

Ništa slično ne postoji u dva miliona godine ljudske evolucije. Npr, Hobiti su rasli, maksimalno, do 1,1 metar, bili su teški oko 25 kg, a lobanje su im bile male – njihov mozak nije bio mnogo veći od današnjeg mozga čimpanze. Hobit je na Floresu – otoku na kojem su živjeli i patuljasti slonovi - živio oko 100 hiljada godina, i nestao je, iz neznanih razloga, u periodu prije 15-18 hiljada godina.

Paleoantropolozi do danas ne mogu odgovoriti na pitanje kojoj vrsti pripada. Neki kažu da je riječ o modernom čovjeku koji je malog rasta, drugi smatraju da je jedina pronađena lubanja pripadala nekome ko je imao mikrocefaliju ili Downov sindrom.

Antoine Balzeau iz francuskog Muzeja prirodne historije, kaže da većina polazi od pretpostavke da lobanja predstavlja normalnu varijaciju među hominima. A šta ako nije tako?

On je za BBC podsjetio kako jedna karakteristika daje važan trag...

No, vratimo se na to da je on s Philippom Charlierom sa pariškog Descartes univerziteta, skenirao jedini kompletan kranijum (lobanju) i posmatrali su HD rezultate skenera. Ovo je njihov rezultat:

“Oblik lubanje definitivno nije oblik lubanje modernog čovjeka, čak i kod onog koji je bolestan“, zaključili su, te naveli kako ne znaju kojoj vrsti pripada Hobit.

Također, da se vratimo na važan trag – Hobit nema bradu. Ukoliko niste znali, moderni ljudi su jedina vrsta koja ima bradu – niti jedan drugi hominin je nema.

Posljednje istraživanje tako je samo produbilo misteriju - ko su bili mali hominini sa otoka Flores?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije