Microsoft sprema masovne otkaze u gaming odjelu

0
Radiosarajevo.ba
Microsoft sprema masovne otkaze u gaming odjelu
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Microsoft će ove sedmice otpustiti 1.900 zaposlenika u Activision Blizzardu i Xboxu.

Iako Microsoft uglavnom ukida radna mjesta u Activision Blizzardu, neki zaposlenici Xboxa i ZeniMaxa također će biti pogođeni smanjenjem broja zaposlenih.

Smanjenje broja zaposlenih odnosi se na otprilike 8% ukupnog odjela Microsoft Gaminga, koji broji oko 22.000 zaposlenih. The Verge je dobio internu bilješku od izvršnog direktora Microsoft Gaminga, Phila Spencera, koja potvrđuje otpuštanja.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Pored smanjenja broja zaposlenih, predsjednik Blizzarda Mike Ybarra odlučio je napustiti kompaniju.

Microsoft planira imenovati novog predsjednika Blizzarda iduće sedmice. Allen Adham, glavni dizajner Blizzarda, također napušta kompaniju.

Prethodno najavljena survival igra Blizzarda također je otkazana kao dio ovih promjena. Booty kaže da će Microsoft "premjestiti neke ljude koji su radili na njoj na jedan od nekoliko obećavajućih novih projekata na kojima Blizzard trenutno radi u ranim fazama razvoja."

Otpuštanja dolaze u istom mjesecu kada su Riot Games, Google, Discord, Twitch, Unity, eBay i drugi objavili smanjenje broja zaposlenih.

Microsoft je završio svoju kupovinu Activision Blizzarda u vrijednosti od 68,7 milijardi dolara (123,87 milijardi KM) u oktobru, nakon 20 mjeseci borbe s regulatorima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši izvršni direktor Activision Blizzarda, Bobby Kotick, podnio je ostavku krajem decembra, pri čemu Microsoft nije imenovao direktnog zamjenika. Umjesto toga, grupa izvršnih direktora Activision Blizzarda sada izvještava Mattu Bootyu.

Današnja otpuštanja dolaze samo nekoliko mjeseci nakon što su se dogodile neke velike promjene u vodstvu Xboxa, gdje je Sarah Bond unaprijeđena u predsjednicu, vodeći sve radove na Xbox platformi i hardveru. Booty je također unaprijeđen u predsjednika odjela za sadržaj igara i studija, što uključuje nadgledanje Bethesda, ZeniMax studija i Activision Blizzarda.

Microsoft je posljednji put objavio velika otpuštanja prije godinu dana, koja su utjecala na 10.000 zaposlenika. Proizvođač softvera trebao bi izvijestiti o svojim finansijskim rezultatima za drugo tromjesečje fiskalne 2024. godine iduće sedmice, što će prvi put uključiti rezultate utjecaja akvizicije Activision Blizzarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije