Mickey sa svastikom razljutio Poljake

Radiosarajevo.ba
Mickey sa svastikom razljutio Poljake
Nazi-Mickey

Ogroman poster za izložbu savremene umjetnosti u poljskom gradu Poznana izazvao je bijes tamošnjih građana. Naime, poster prikazuje golo žensko tijelo sa glavom Mickeyja Mousea i svastikom u pozadini, što se nikako nije svidjelo Poljacima koji smatraju da se time propagira nacizam.

Poster je već dva puta bio meta bijesnih Poljaka te je uklonjen sa čela zgrade, iako je vlasnik galerije molio da ga vrate tvrdeći da umjetnost nema veze sa propagiranjem nacizma.

"Ovakva umjetnost je vrsta nasilja protiv osjećaja mnogih", izjavio je član gradske skupštine Poznana Norbert Napieraj, koji je ujedno i zatražio od suda da zabrani postavljanje spornog postera.

Poster prikazuje djelo talijanskog umjetnika koji golotinju zajedno sa svastikom i Mickeyjem Mouse smatra "hororima" američkog stila života te je dio izložbe savremene umjetnosti koja se na jesen otvara u Poznanu.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije