Meta poslala upozorenje: Facebook i Instagram bi se u Europi mogli ugasiti

6
Radiosarajevo.ba
Meta poslala upozorenje: Facebook i Instagram bi se u Europi mogli ugasiti
Foto: EPA-EFE / Kompanija Meta

Firma Meta je objavila da bi Facebook i Instagram širom Europe mogli biti ugašeni.

Problem su europski propisi koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima, a Meta navodi da su oni ključni za poslovanje i oglase.

"Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa. U slučaju da ne bude donesen novi okvir, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi", navodi se u izjavi.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Kako Euronews piše, Meta je prije koristila okvir za prenos podataka 'Privacy Shield', ali od 2020. godine, Europski sud je poništio ovaj sporazum zbog kršenja podataka, tačnije, utvrđeno je da se ne štiti dovoljno privatnost korisnika.

Ovo je također rezultiralo da američke firme su bile ograničene u slanju korisničkih podataka.

"Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Europe, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge kompanije, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između Europske unije i SAD-a za rad na globalnim uslugama", rekao je Nick Clegg potpredsjednik Mete za globalne poslove, prije nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije