Martinke slave 50. rođendan

Radiosarajevo.ba
Martinke slave 50. rođendan



Martinke, kultne čizme koje su obilježile pop kulturu 20. stoljeća, danas slave svoj 50. rođendan! Martinke su ikona u modnom i muzičkom svijetu, imale su poseban status u sazrijevanju rane punk i rock 'n' roll scene, obilježile su drugu polovicu prošlog stoljeća i još uvijek je njihova poruka na vašim nogama potpuno jasna.

Iako su originalno dizajnirane za rad u teškim uvjetima, Martinke su već odavno više od toga; one su znak raspoznavanja, simbol generacija, sredstvo za iskazivanje ličnog stila i/ili pripadanja određenim subkulturama. Legendarne čizme lansirao je njemački liječnik i inovator Klaus Märtens još tijekom Drugog svjetskog rata. Ipak, Martinke su u masovnu proizvodnju otišle zahvaljujući Dr. Herbertu Funcku, koji ih je počeo prodavati 1947. godine u Munchenu. Potražnja je u sljedećih nekoliko godina toliko porasla da je Funck 1952. otvorio prvu tvornicu Marti. 1959. Dr. Martens je već tada bio brand koji je počeo ulagati značajna sredstva u globalnu promociju. Uskoro ih je kupila britanska kompanija R. Griggs Group Ltd. Nakon što su 1960. stigle u Veliku Britaniju, popularna kultura je učinila svoje, stvorivši od Marti jednu od najvećih modnih ikona 20. stoljeća.

Iako nikada nisu izašle iz mode, jer Martinke nisu stvar trenda, doživjele se pomodarski comeback unazad tri godine sa novim kampanjama i editorijalima u časopisima, celebrity Doc. Martens armijom, i bezbrojnim mladim buntovnicima, kako na pistama tako i na ulicama.



Dakle, danas je dan da sa ponosom prošetate svoje Martinke. Što starije i ofucanije to bolje!

A, evo i jedna stara reklama iz 1989. godine da vas inspiriše...

http://www.youtube.com/watch?v=Ffzcm7MgErE


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije