Lynch i Manson u Kunsthalleu

Radiosarajevo.ba
Lynch i Manson u Kunsthalleu
Mansonovi akvareli

Velikoj izložbi Keitha Haringa u Kunsthalleu pridružit će se krajem ovog mjeseca akvareli Marilyna Mansona i ciklus kratkih filmova Davida Lyncha.

Sumračni goth
Kustosi su se hrabro upustili u senzbilitet dvojice mračnih ekscentrika. Sumračni goth egzibicionist predstavit će se publici zajedno sa rediteljem Davidom Lynchom, čiji će kratki filmovi - Six Men Getting Sick, The Grandmother i The Amputee - zaokružiti istraživanje genealogije boli kojoj je izložba posvećena.

Štetna reputacija
Kustosi Mansona najavljuju kao "skandaloznu figuru i trn u mesu američkih skrbnika morala", i ta bi mu reputacija zapravo mogla odmoći, jer su Mansonove slike puno više od poze uznemirenog mazohista u kojoj smo ga navikli gledati i puno više od nekih pokušaja savremenih umjetnika da se vrate štafelaju (npr. Damien Hirst). Mansonovi akvareli prikazuju izmučene ljudske anatomije u gas maskama i raskravljene žene - ikonografiju čija poetika ide ruku pod ruku s njegovim muzičko-scenskim kredom.

Stari saradnici
Neće ovo biti prvi klinč Lynchove i Mansonove estetike: još 1997. godine reditelj ga je pozvao da glumi porno zvijezdu u njegovom trileru Lost Highway, a i pisao je predgovor Manosnovoj biografiji. Izložba se otvara 30. juna i ostaje otvorena do 12. jula.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije