Lunarni satelit zabilježio jezivu fotografiju Mjeseca i Zemlje: Pogledajte zašto je iznenadila mnoge

2
Radiosarajevo.ba
Lunarni satelit zabilježio jezivu fotografiju Mjeseca i Zemlje: Pogledajte zašto je iznenadila mnoge
Foto: CNSA/DSEL / Fotografija iz lunarnog satelita

Kina je započela testiranje eksperimentalnih satelita Tiandu-1 i Tiandu-2, koji će poslužiti kao temelj buduće komunikacije i navigacije na Mjesecu.

Sateliti su lansirani 19. marta zajedno s lunarno-komunikacijskim relejnim satelitom Queqiao-2, na raketi Long March 8. Glavni zadatak Queqiao-2 bit će podrška nadolazećoj misiji Chang'e 6, koja planira prikupiti uzorke s udaljene strane Mjeseca. Ali, Tiandu-1 i Tiandu-2 su posebno dizajnirani za ispitivanje buduće lunarne infrastrukture.

Laboratorij za duboki svemir Kine (DSEL) objavio je 13. april da su Tiandu-1 i Tiandu-2 obavili testove visokopouzdane komunikacije i usmjeravanja između Zemlje i površine Mjeseca. Jedan od satelita također je poslao infracrvenu sliku koja pokazuje mjesečevu stranu s brojnim kraterima, s pogledom na udaljenu Zemlju.

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Tiandu-1 i Tiandu-2 ušli su u orbitu Mjeseca 3. aprila i lete u formaciji s razmakom od oko 200 kilometara. Tiandu-1 težak je 61 kilogram i opremljen je dvofrekvencijskim komunikacijskim uređajem Ka-podnevlja, laserskim retroreflektorom i svemirskim usmjerivačem. Tiandu-2 težak je 15 kilograma i nosi komunikacijske i navigacijske uređaje.

DSEL navodi da će eksperimentalni sateliti nastaviti s daljim testovima tehnologije lunarnih komunikacija i navigacije. Dobiveni rezultati pomoći će u oblikovanju dizajna i izgradnje planirane Međunarodne lunarne istraživačke stanice (ILRS) i komunikacijske satelitske konstelacije Queqiao, koja će služiti za komunikaciju, navigaciju i daljinsko promatranje.

Ovo testiranje označava značajan korak u kineskim ambicijama na Mjesecu, a eksperimentalni rezultati pružit će ključne informacije za buduće misije i izgradnju lunarnih objekata. Ukoliko rezultati budu pozitivni, Kina će biti korak bliže ostvarenju svojih ciljeva u istraživanju Mjeseca, javlja Klik.

Fotografija Mjesečevog favorita

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije