Ludi papa u filmu Nannija Morettija

Radiosarajevo.ba
Ludi papa u filmu Nannija Morettija
Michel Picolli na snimanju filma

Talijanski režiser Nanni Moretti, dobitnik Zlatne palme u Cannesu za film Dragi dnevniče, snima film Habemus Papam o Vatikanu.

Morettija zanima pokajanje u kršćana, tačnije prečesta njegova odsutnost, pa pronicljivo i duhovito, sa svojim dubokim humanim razumijevanjem koje se često pokaže ubojitim, prikazuje pompoznu stvarnost vatikanskog klera. Priča je o kardinalu kojega na konklavama izaberu za papu, a on puca pod težinom i odgovornošću koje nosi njegova nova uloga. Mora se suočiti sa svojom depresijom i osjećajem nesposobnosti, ali mu to nikako ne uspijeva. Depresivnog papu glumi ostarjeli francuski velikan Michel Picolli (Topaz, Diskretni šarm buržoazije). Zabrinuti za papu i već nemoćni kardinali u pomoć zovu psihoanalitičara kojega glumi Nanni Moretti.

Tu počinje niz razotkrivajućih scena koje se upravo snimaju u Rimu, histerično smiješnih koliko i opakih jer se vrte oko, kako ju je Moretti nazvao, “vrlo bolne jezgre filma”.

Poteškoće, bol, umor, poneki apsurd u scenarij su pretvorili Federica Pontremoli i Francesco Piccolo, izbjegavajući vijesti o pedofiliji u crkvenim redovima kojima smo trenutno zasuti. Film se očekuje u kinima početkom 2011. godine.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije