Leonardo da Vinci je ipak sve radio sam

Radiosarajevo.ba
Leonardo da Vinci je ipak sve radio sam
Bogorodica prije i poslije restauracije

Projekt restauracije slike Bogorodica na stijenama Leondarda da Vincija otkrio je sasvim nove detalje koji upućuju da je ovaj slavni renesansi umjetnik sve svoje slike sam naslikao, a ne, kako se ranije mislilo, uz pomoć asistenata, objavila je britanska Nacionalna galerija.

Osamnaestomjesečni konzervatorski projekt uključivao je uklanjanje velikog dijela raspadnutog laka kojim je slika premazana 40-ih godina prošlog stoljeća. što je omogućilo stručnjacima da pobliže pogledaju pokrete kista te stil kojim je slika napravljena.

Čišćenje slike je otkrilo kompletne boje i tonove, pogotovo u tamnijim područjima, i rezultiralo sa jasnijim prikazom kako je slikar želio da prostor nestaje kroz stjenoviti krajolik, napominju u Galeriji.

Također, zahvaljujući novim otkrićima vjeruje se da je Leondardo vrlo vjerovatno sam naslikao cijelu sliku i namjeravao je ostaviti nedovršenu.

Obnovljena slika pokazuje cijeli postupak slikanja, od skicirane ruke anđela do kompletno realiziranih glava glavnih likova. Upravo kako je Leondardo znao slikati. Govorilo se da je "vječni perfekcionist" te da je često slike ostavljao nedovršenima kako bi im se kasnije mogao dodatno posvetiti.

Prije ovih otkrića smatralo se da različiti slojevi slike znače da su Leondardu pomagali njegovi asistenti. Slika je datirana između 1491. do 1508. i kasnija je verzija one koja se trenutno nalazi u muzeju Louvre u Parizu.

Stručnjaci za restauraciju umjetnina su 2005. godine koristeći infracrvenu tehnologiju pronašli dva crteža ispod površine slike. Jedan nacrt nikada nije zaživio dok drugi upućuje da je Leondardo više puta mijenjao mišljenje oko slike.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije