Lakše se odviknuti od droge nego od kompjutera

Radiosarajevo.ba
Lakše se odviknuti od droge nego od kompjutera

Posljednja istraživanja su pokazala da djeca širom svijeta, a posebno u naprednim društvima, odrastaju tako što nekoliko sati dnevno gledaju u neku vrstu ekrana, bilo da se radi o televizoru, kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu.

Tako je najnovije britansko istraživanje pokazalo da djeca sve više vremena provode gledajući u neki od ekrana, pa sa televizora prelaze na kompjutere, pa na mobilne telefone s malim pauzama za doručak, prijevoz ili spavanje.

Prema tome, jedini prirodni ambijent kojem djeca najviše posvećuju pažnju jeste onaj kojeg gledaju i slušaju na svojim elektronskim uređajima.

Britanski stručnjaci tvrde da ako im roditelji pokušaju onemogućiti i ograničiti vrijeme gledanja u ekran, oni će pokazati simptome povlačenja u sebe i depresije, koji mogu biti jači od onih kada se radi o zavisnosti od droge ili alkohola.

Istraživanje na nekoliko stotina đaka i studenata pokazalo je da, ukoliko im se oduzmu elektronski telekomunikacioni uređaji, subjekti istraživanja pokazuju znake nervoze i velike ljutnje.

Također, većina đaka i studenata koji su učestvovali u navedenoj studiji svoj odnos prema tehničkim uređajem su nazvali "ovisnošću".

Većina ispitanika u studiji izjavila je da se osjeća "usamljenim, izgubljenim i otuđenim" bez dodira s tehnološkim uređajima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije