La linea - Sexilinea

Radiosarajevo.ba
La linea - Sexilinea


La Linea je kultni crtić talijanskog autora Osvalda Cavandolija (1920. - 2007.) koji se tokom osamdesetih prikazivao i na nekadašnjoj JRT.

Sjećate se njegovog početka: Mm, daaa! Kreće muzika - barum, barum...

Crtani film je svojstven po tome što je nacrtan u jednoj liniji, bijele boje najčešće na plavoj podlozi. Glavni lik, gospodin Linea karakterizira tipičnog talijana - temperamentnog, nervoznog, pričljivog, euforičnog...

Gospodin Linija komentira stvari sa crtačem, koji ne govori, već samo napravi "rješenje" - nacrta ili izbriše, te se tada vidi crtačeva ruka ili samo bijela olovka.

Film je premijerno prikazan na RAI-ju 1972. godine, nakon čega se počeo emitirati u preko 40 zemalja.

Linija je, u stvari, nastala 1969. kada je Cavandoli napravio crtić-reklamu za jednu italijansku firmu koja se bavila opremom za domaćinstvo. Crtani lik je bio pojednostavljen, pojedinosti i boje su bile izostavljene, pa se tako gledateljstvo moglo usredotočiti na djela glavnog lika. Glavni lik crtića bi pozdravio crtača (mmmm-daaaa!), krenuo hodati i obično bi naišao na prepreku. Zadnja neprelazna prepreka je uvijek bio kraj crte.

S obzirom na kratko trajanje crtića, najčešće 2,30" često se koristio i kao intermeco, odnosno program za insertiranje između emisija, dva poluvremena utakmice, dok se čekao početak dnevnika itd...

Ipak, ovu sexi verziju nismo mogli gledati na JRT-u

http://www.youtube.com/watch?v=GAS9ubiqKEY

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije