Kulturni vodič kroz Cape Town (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kulturni vodič kroz Cape Town (VIDEO)
Cape Town

Grad na dva okeana koji ujedinjuje sve epitete Crnog kontinenta i prema mnogima jedan od najljepših gradova Južnoafričke Republike.

Cape Town koji se nalazi u centru regije Western Cape često se ocjenjuje jednim od najljepših gradova Južnoafričke Republike. Gdje god krenuli, od planine Table do Rta dobre nade, ovo multikulturalno središte obrubljeno Atlantskim i Indijskim okeanom potpuno očarava pričom koju nudi svakom posjetitelju. Zabava uz nastupe međunarodnih DJ-a koji su ovdje česti gosti, brojne rock turneje, nastupi poznatih jazz muzičara, vrhunski šoping u dizajnerskim dućanima, predivne plaže, vinogradi kao rubni ukras grada, vodopadi kao dodatni efekt nestvarnog krajolika, delfini i kitovi kao atrakcija uzduž obale, utrke jahti svake srijede, obilje ribljih specijaliteta, afrički top hoteli, luksuzni spa centri, bogata tradicija i historija – tek su neki od razloga za posjetu (po mogućnosti van fudbalskog ludila). Iako je Cape Town atraktivan cijele godine, ovisno o aktivnostima koje odaberete, bolje je zaobići zimu koja traje od juna do avgusta te donosi hladno i vlažno vrijeme.

Šta posjetiti
Osim gradskih tura, prilikom posjeta Cape Townu svakako treba obići i njegovu okolinu, a boravite li u gradu barem dvije sedmice krenite i na neki od safarija u nacionalni park Kruger. Među glavnim tačkama za posjetu je Rt dobre nade, mjesto gdje se sudaraju Atlantski i Indijski okean, planina Table do koje se dolazi žičarom i gdje se nalazi najljepši vidikovac sa pogledom na Cape Town te otok Robben gdje je Nelson Mandela proveo 18 godina u zatvoru. Ako vam je do kupanja, svakako krenite prema plaži St. James čiji su zaštitni znak šarene kućice te izuzetno toplo more. Sve ljubitelje pingvina više će zanimati plaža Boulders na kojoj afrički pingvini žive u svom prirodnom okolišu. Želite li posmatrati kitove to možete učiniti u 140 km udaljenom gradiću Hermanusu, a ako vam je do dobre zabave, u samom središtu grada je popularni Mama Africa bar gdje možete uživati u tradicionalnoj kuhinji i izvornim afričkim ritmovima. Odličan šoping očekuje vas u centru Canal Walk sa preko 400 prodavaonica svjetskih brendova.

Većina noćnog života se odvija u nekoliko popularnih ulica i predgrađa kao što su Long Street, Kloof Street, De Waterkant/Green Point, V&A Waterfront, Camps Bay beachfront i Lower Main Road. Alkoholna pića mogu piti osobe starije od 18 godina, a u nekim klubovima dobna granica je povišena na 21 ili čak 25 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=M4ALstwYkTM


vecernji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije