Koristite Facebook? Prevaranti imaju tri podmukla načina da izgubite novac

0
Radiosarajevo.ba
Koristite Facebook? Prevaranti imaju tri podmukla načina da izgubite novac
Foto: Pexels / Facebook logo

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost savjetuju korisnike društvene mreže Facebook da pripaze na tri znaka koja im mogu otkriti da su meta prevaranata.

Facebook Marketplace jedan je od najpopularnijih načina kupovine i prodaje robe na internetu. Olakšava povezivanje s ljudima, čak vam omogućuje da im izravno šaljete poruke. Ali otkriveno je da popularna aplikacija ima tamnu stranu: prevare.

"Iako je Facebook Marketplace sjajan način za pronalaženje odjeće, namještaja i drugih artikala po sniženim cijenama, postoji rizik da budete prevareni, zbog čega je ključno biti posebno oprezan i kao kupac i kao prodavač", naveli su stručnjaci za kibernetičku sigurnost

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Mamac

Prvi je poznat kao mamac. To je kada odete na Marketplace i pronađete popularan proizvod dostupan po niskoj cijeni.

Proradio Facebook, evo šta kažu iz kompanije

Proradio Facebook, evo šta kažu iz kompanije

Obično će cijena biti toliko dobra da je ne možete preskočiti, pa im pošaljete poruku. Međutim, proizvod koji kupac prodaje ustvari se ne prodaje.

Depoziti

Ovo se posebno primjenjuje ako se radi o skupom proizvodu. Prevarant će od vas obično tražiti da date depozit kako biste jamčili da ćete stvarno kupiti predmet.

Facebook

Poklon kartice

Prevaranti će od vas tražiti da proizvod platite poklon karticama, umjesto pouzdanim načinom plaćanja. Zatim će vam se reći da pošaljete broj poklon kartice prije nego što pošalju artikl, javlja Poslovni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije