Koriste igricu GTA da poboljšaju navigaciju samoupravljajućih auta

Radiosarajevo.ba
Koriste igricu GTA da poboljšaju navigaciju samoupravljajućih auta
/ Rockstar Games
I dok neki igrajući GTA u virtuelnom svijetu iz zabave gaze ljude, istraživači ovu popularnu igricu koriste da bi unaprijedili navigacioni sistem kod samoupravljajućih automobila u stvarnom svijetu.

Naučnici Univeriteta u Darmštatu u Njemačkoj i Intel laboratorije su razvili novi metod prikupljanja vizuelnih podataka iz Grand Theft Auta koji kasnije mogu da budu ubačeni u kompjutere koji bi dalje „učili“ vozila kako da voze sama, piše Business Insider.

Iako učenje uz pomoć mašina dozvoljava kompjuterima da brzo usvajaju nove vještine, ovakav pristup zahtijeva velike količine informacija da bi bio efikasan, a podatke bi jednog dana bilo teško pronaći.

Potrebne su hiljade sati stvarnih vizuelnih podataka iz raznih situacija da bi vozila sama upravljala, a istraživači kažu da je informacije iz igrica lako pokupiti i mogu biti dobre „skoro kao i stvarne, ako ne i bolje“.

Tu u igru uskače nevjerovatno realistična okolina Grand Theft Auta. Naučnici su napravili softver koji može da u okviru igrice klasifikuje različite objekte na putu.

Obrađeni podaci se onda koriste da samovozeća kola „nauče“ razliku između pješaka i drugih objekata kada navigiraju kroz realno okruženje.

U videu pogledajte na koji način stručnjaci sakupljaju podatke iz GTA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije