Kometa koja na nebu nije viđena još od neandertalaca ponovo će proći pored Zemlje!

3
Radiosarajevo.ba
Kometa koja na nebu nije viđena još od neandertalaca ponovo će proći pored Zemlje!
Foto: NBC / Ilustracija

Kometa koja se opisuje kao "kozmička snježna gruda" proći će pored naše planete prvi put u 50.000 godina!

Čudesni prizor na nebu nije viđen otkako su neandertalci hodali planetom, a astronomi su silno uzbuđeni zbog ponovnog viđenja ove jedinstvene komete.

Kometa poznata kao C/2022 E3 (ZTF) približit će se Zemlji 1. februara 2023, gotovo 12 mjeseci nakon što su naučnici prvi put otkrili njeno postojanje.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Spektakl na nebu: Ova kometa mogla bi iznenaditi već početkom 2023.

Spektakl na nebu: Ova kometa mogla bi iznenaditi već početkom 2023.

Astronomi su prvi put uočili svjetliju zelenkastu tačku komete i žućkasti rep od prašine u martu 2022, koristeći kameru za pregled širokog polja u Zwicky Transient Facilityju.

U ovom trenutku, kometa je 188 miliona kilometara daleko od Zemlje i još uvijek mora preći prilično putovanje prije nego što bude najsjajnija, 1. februara. Kometa treba stići do Sunca, napraviti petlju i zatim se "vratiti", prolazeći pokraj naše planete.

Astronomi vjeruju da bi ova kometa mogla biti prva koju ćemo moći vidjeti golim okom  - nakon komete NEOWISE prije dvije godine u julu 2020. No, dok je kometa NEOWISE ostavila dugačak, maglovit rep na nebu, ova će se najvjerojatnije pojaviti kao siva pruga na noćnom nebu.

Možda će biti moguće vidjeti je već 26. januara, ali bit će svjetlija i lakša za promatranje sve do 1. februara.

Tania de Sales Marques, astronomkinja na Kraljevskoj zvjezdarnici Greenwich u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za Newsweek: "Notorno je teško predvidjeti sjaj komete, međutim, promatrači neba posvuda prate C/2022 E3 (ZTF) otkako je otkrivena, a trenutačno predviđanje je da bi mogla doseći magnitudu +6—granicu onoga što se golim okom može vidjeti—ili čak malo svjetliju kada se približi Zemlji 1. februara."

Dodala je: "Putuje u smjeru Polarisa, Sjevernjače, gdje ćemo je moći pronaći početkom februara. Do tada bi trebala biti vidljiva cijelu noć."

Robert Massey, zamjenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva Ujedinjenog Kraljevstva, preporučio je zaljubljenim promatračima kometa da gledaju po vedroj noći s mračnog mjesta.

Također je savjetovao: "Dvogledi su idealni za početnike koji pokušavaju pronaći kometu jer su jednostavni za korištenje, dok teleskop ima puno manje vidno polje."

S obzirom na to da se kometa neće vratiti u narednih 50.000 godina, najbolji je savjet - pripremite dvogled i uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije