Koja su najpopularnija muška imena na svijetu?

Radiosarajevo.ba
Koja su najpopularnija muška imena na svijetu?

Kada želite svojoj bebi dati ime, morate znati da je to zaista bitna i mudra odluka, jer će to ime nositi cijeli svoj život.

Istraživanje provedeno na svjetskom nivou, pokazalo je koja imena roditelji najčešće daju svojim dječacima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji.  

Koja su to imena (i njihove inačice)?

Noah

Ovo ime biblijskih korijena voli cijeli svijet. Noah ili Noa vrlo je popularno kod mladih parova. U SAD-u je zauzelo prvo mjesto, a u prvih 10 nalazi se u Kanadi, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj i mnogim drugim zemljama među kojima je i Hrvatska.

Luka

Luka, Luca, Lucas ili Luke je ime koje se sve češće čuje u mnogim zemljama kako Europe tako i ostatka svijeta. I dok se u Americi nalazi na 34. mjestu sve je popularnije u Kanadi, Irskoj, Škotskoj i Novom Zelandu. Zanimljivo je kako je Luca vrlo cijenjeno ime u Mađarskoj, ali za djevojčice. Među prvih pet našlo se u Italiji i Austriji, a na prvom mjestu u Belgiji, Francuskoj i Švedskoj.

Leo

Iako je ovo ime proizašlo kao skraćenica imena Leonardo, Leo je sve popularniji odabir mnogih novopečenih roditelja diljem svijeta. U Finskoj i Francuskoj je na visokom trećem mjestu po popularnosti, dok se na drugom mjestu zadržalo u Švedskoj, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.

Oliver

Još jedno biblijsko ime čija popularnost raste iz godine u godinu. Oliver predstavlja drvo masline koja simbolizira mir i ljepotu. Ovo ime sve je popularnije u Americi, a na drugom mjestu se nalazi u Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Mark

Mark, Marc, Marko ili Marco je vrlo staro ime koje se vratilo na velika vrata. I dok se u Hrvatskoj nalazi među prvih pet najpopularnijih imena za dječake, voli ga i ostatak svijeta. Tako je Marko dospio na sam vrh u Njemačkoj, Kanadi, Italiji Španjolskoj.

Koja su najpopularnija ženska imena na svijetu?

Značenje najčešćih imena u Bosni i Hercegovini

FOTO: Najčešća imena u Bosni i Hercegovini

Najčudnija imena na svijetu: Kasino, ketamini, karte i piletina (FOTO)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije