Ko je osmislio zastavu duginih boja?

Radiosarajevo.ba
Ko je osmislio zastavu duginih boja?

Zastavu duginih boja danas, u našem dijelu svijeta i općenito na zapadu, prvenstveno prepoznajemo kao simbol LGBTQ pokreta, kojom se označava tolerancija, različitost i prihvatanje drugog i drugačijeg. No, to značenje je dobila tek prije tridesetak godina.

Kroz historiju, duga je shvatana različito. Njeno prvo simboličko značenje nalazimo u Bibliji, gdje je duga Noi bila znak od boga, kojim mu je obećao da nikad više neće ponoviti potop kakav ga je zadesio. Potom je nalazimo u različitim kulturama: na tlu današnje Južne Amerike zastava u duginim bojama je označavala teritorij Inka, a svoju je primjenu jedan oblik ove zastave našao i kao obilježje budizma. Zastava duginih boja je korištena i kao simbol mira, a prvi put je ovakvu primjenu dobila u Italiji, 1961. godine, te se našla na različitim demonstracijama protiv rata i naoružanja.

Do svoje danas najprepoznatljivije primjene, simbola LGBTQ pokreta, zastava duginih boja je došla 1978., kada joj je umjetnik iz San Francisca, Gilbert Baker, dao novo značenje. U prvih nekoliko decenija XX vijeka, najprepoznatljiviji simbol LGBT osoba bio je ružičasti trougao, koji vodi porijeklo iz obilježavanja 'osoba s devijacijama u seksualnosti' u koncentracionim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Stoga i ne čudi što su pripadnici LGBTQ populacije kasnije izabrali optimističniji simbol, premda je ružičasti trougao ostao znak sjećanja na patnje ove populacije tokom Drugog svjetskog rata.

 

No, i prije nego što je došla na red Bakerova zastava duginih boja, jarke boje su odigrale značajnu ulogu u LGBTQ kulturi, a naročito zelena, žuta, ružičasta, lila i ljubičasta. Ružičasta i lila bile su popularan znak parada ponosa tokom šezdesetih godina.

Originalni oblik Bakerove zastave sastavljen je od osam linija: jarko ružičasta (za seksualnost), crvena (za život), narandžasta (za zdravlje), žuta (za sunčevu svjetlost), zelena (za prirodu), plava (umjetnost), indigo (za harmoniju), te ljubičasta (za duh). Kada se Bakerov prototip zastave počeo proizvoditi u komercijalne svrhe, jarko ružičasta tkanina nije se mogla dobiti, pa je zastava igrom slučaja svedena na sedam traka. Sljedeće godine, u protestu povodom ubistva Harveya Milka, zastava je dobila novi oblik, izgubivši i indigo traku. Zastava duginih boja održala se do danas u tom obliku, a jedina promjena je njena sve veća popularnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije