Kineska cenzura promovisanja bogatih

Radiosarajevo.ba
Kineska cenzura promovisanja bogatih


Julski broj kineskog izdanja popularnog lifestyle magazina GQ povučeno je sa kioska samo dan nakon što se našlo u prodaji, a razlog za to bio je članak Super djeca voze luksuzne aute, koji je opisivao život bogate pekinške djece i njihove luksuzne četverotočkaše.

Članak je, kako navode zapadni mediji, opisivao opsjednutost djece bogataša, članova Sports Car Cluba - novcem, modom, brzim i skupim automobilima i ostalim statusnim simbolima, dok u ostatku slobodnog vremena ganjaju manekenke. Sam uslov za članstvo u klubu je posjedovanje najnovijeg Porschea ili Lamborghinija.

U pretežno komunističkoj Kini predstavljanje i promovisanje ovakvog stila života je jednostavno neprihvatljivo, pa je javnost vrlo brzo reagovala na očekivan način: gnijevno i zgražajući se.

Bogataška djeca opsjednuta materijalnim, koja su također obavezno u društvu i pred zakonom jednakija od drugih, očito postoje u svim društvima. Zanimljiva je izjava manekenke Min Na da bi „radije plakala u BMW-u nego se smijala na biciklu“, a Kina (još uvijek) nije društvo u kojem bi ovo prošlo bez reakcije.

Cijeli tiraž julskog broja kineskog GQ-a navodno je povučen na zahtjev predsjednika i osnivača Sports Car Cluba, Zhanga Kuana, a kroz par dana se u prodaji našao reprint izdanja u kojem spornog članka jednostavno – nije bilo.

Iz redakcije GQ-a i ureda njihovog izdavača Conde Nasta nije bilo nikakvog komentara na ovaj događaj.

globaltimes.cn/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije