Kina zabranila koncerte Boba Dylana

Radiosarajevo.ba
Kina zabranila koncerte Boba Dylana


Sa 68 godina u cipelama i skoro pola stoljeća daleko od svojih bijesnih muzičkih početaka, Bob Dylan je vjerovatno mislio da su svi zaboravili na njegova društveno-subverzivna, underground djelovanja. No, Kina nije zaboravila. Dylan je tako postao jedan od nebrojenih umjetnika kojima je ova azijska zemlja zabranila nastup.

Bob Dylan je krajem aprila trebao održati koncerte u Pekingu i Šangaju, no kineski ministar kulture zabranio je njihovo održavanje. Ministar je kratko argumentovao da je odluka donesena na osnovu Dylanove prošlosti kada je bio ikona kontraša, a subverzivnost u Kini nije dobrodošla, pa čak ni u tragovima.

Svi Dylanovi koncerti u ovom dijelu svijeta – u Pekingu, Šangaju, Tajvanu, Južnoj Koreji i Hong Kongu mogli bi biti otkazani, rekao je Jeffrey Wu, organizator azijskog dijela turneje slavnog muzičara.

Mediji komentarišu da su kineske vlasti posljednjih godina još opreznije pri odlučivanju ko će svirati i govoriti Kinezima s pozornice, poučeni istupom Bjork iz 2008. godine kada je islandska muzičarka pozivala na nezavisnost Tibeta. Prošle godine je u Kini zabranjen i koncert Oasisa, a u objašnjenju je stajalo samo da je britanski bend „nepodoban“, dok je stvarni razlog također bio što je bend svirao na koncertu za oslobođenje Tibeta nekoliko godina ranije.

guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije