Kako najbolje zaštititi svoj email i račun na Googleu

0
Radiosarajevo.ba
Kako najbolje zaštititi svoj email i račun na Googleu

Ove sedmice objavljeno je kako su u javnost procurile informacije o brojnim korisničkim imenima i lozinkama kojih su se hakeri dokopali u kibernetičkim napadima.

Kao i uvijek nakon takvih napada, sigurnosni stručnjaci objavljuju upozorenja o što sigurnijem korištenju podataka na internetu te savjete kako se zaštititi od potencijalnih hakerskih napada.

Prvi korak koji trebate poduzeti jest pogledati opciju sigurnosne provjere vašeg računa na Googleu. Tu možete saznati koristite li za prijavu za druge servise i stranice neke lozinke koje su ugrožene (tj. kojih su se u prijašnjim napadima dokopali hakeri), odnosno koristite li iste lozinke za različite servise i stranice tako da ih možete odmah promijeniti.

Također, tu možete saznati i brojne druge informacije o vašem računu koje na istom mjestu možete urediti i promijeniti kako bi povećali sigurnost vašeg računa. Ipak prvi i najvažniji korak te zaštite je - lozinka.

Sigurnosni stručnjaci često spominju kako je dobro povremeno promijeniti šifru kako bi, ako je vaša lozinka provaljena u prošlosti, spriječili potencijalne napade i pristup vašim podacima.

Pravila za lozinke su jasne - puno znakova, uključujući mala i velika slova, brojeve i različite znakove. Također, možete upisati i nekakav izraz ćete lako zapamtiti, a hakeri ga neće lako otkriti, ali ga možete napraviti složenijim - npr. CitamV1jest!naZiMu.

Svakako se preporučuje i korištenje opcije potvrde u dva koraka - ako se neko dokopa vašeg korisničkog imena i lozinke ima sve što mu je potrebno da pristupi vašem mailu, odnosno brojnim privatnim podacima, osim ako za pristup Googleu ne postavite jaču zaštitu.

Ta je zaštita autentifikacija u dva koraka tako da, pored same šifre upišete i kod koji će vam Google poslati na telefon. Dodatno zaštititi svoj mail možete tako da kliknete na svoj Googleov račun, kliknete na opciju “sigurnost” s lijeve strane te nakon toga odaberete opciju “potvrda u dva koraka”. Također, možete odabrati i opciju upotrebe svog telefona tako da, nakon upisivanja maila, na telefon dobijete obavijest koju je potrebno potvrditi.

Još jedan savjet jest da provjerite uređaje u koje ste prijavljeni - putem iste opcije sigurnosne provjere povremeno provjerite popis uređaja s kojima ste se prijavili, odnosno na koje ste prijavljeni sa svojim Googleovim računom.

Ako neki od tih uređaja ne prepoznajete ili se želite odjaviti s njih, na istom mjestu to možete odmah i napraviti, prenos zimo.dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije