Kako Samsung zarađuje novac od prodaje novog iPhonea

Radiosarajevo.ba
Kako Samsung zarađuje novac od prodaje novog iPhonea
Analitičari su izračunali da će kompanija Samsung u sljedeće dvije godine zaraditi više novca od prodaje Appleovog najnovijeg flagship modela iPhone X nego od svoje zvijezde Galaxyja S8, i to zahvaljujući OLED ekranima koje su prodali Appleu.

Prodaja modela iPhone X, inače najskupljeg u historiji te kompanije, počinje za mjesec dana. Osim što će Appleu donijeti milijarde, ruke će zadovoljno trljati i južnokorejski gigant.

Glavni razlog leži u tome što su Samsung i LG glavne kompanije na svijetu kada je proizvodnja OLED ekrana u pitanju, a Samsung je jedini koji je mogao da odgovori zahtjevima kolega iz Amerike, piše Wall Street Journal.

Kako piše Wall Street Journal, od svakog telefona koji Apple proda Samsung će zaraditi 110 dolara, tačnije deset posto od ukupne vrijednosti telefona.


Analize pokazuju da bi Apple u naredne dvije godine mogao prodati 130 miliona iPhonea X što će Samsungu donijeti zaradu od 14 milijardi dolara. S druge strane, od S8 će za isto vrijeme uzeti deset milijardi.

Ipak, Apple ne namjerava da još dugo puni budžet glavnog konkurenta, zbog čega se namjerava okrenuti saradnji s kompanijom LG, i to već od 2019. godine. Do tog roka bi drugi južnokorejski tehnološki div mogao ispuniti zahtjeve kompanije iz Cupertina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije