Kako je Sjeverna Koreja dočekala Josipa Broza Tita (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kako je Sjeverna Koreja dočekala Josipa Broza Tita (VIDEO)

Starije generacije čitateljki i čitatelja sjetit će se legendarne posjete Josipa Broza Tita i tada potpuno zatvorenoj Sjevernoj Koreji sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Neprikosnoveni jugoslovenski vođa posjetio je kolegu i prijatelja na drugom kontinentu, ugodno se družio s njim, poklonio mu nekoliko zanimljivih predmeta (između ostalih i radove baščaršijskih zanatlija), a po povratku u zemlju pričao o saradnji i opciji dodatnog zbližavanja dvije države.

I dalje potpuno izolirana

Broz je uskoro preminuo, a Jugoslavija se uskoro raspala, pa su planovi i ideje uglavnom ostali mrtvo slovo na papiru. Danas zemlje nastale raspadom Jugoslavije žive, neke su već odavno u Evropskoj uniji dok se slična budućnost ''smiješi'' i ostalima.

Koreja, s druge strane, i dalje živi u izolaciji održavajući prijateljske i trgovačke veze s tek nekoliko zemalja. Milioni stanovnika žive u potpunom siromaštvu dok mladi lider Kim Jong-un naciju drži spremnu za rat protiv omraženog južnog susjeda.

U nastavku pogledajte kako je izgledao raskošni prijem Josipu Brozu Titu u Pyongyangu ljeta 1977. godine.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije