Kako je izgledao i kakve je mogućnosti imao prvi lični računar (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kako je izgledao i kakve je mogućnosti imao prvi lični računar (VIDEO)

Prije nešto više od 33 godine, IBM je u prodaju pustio model kućnog računara (PC - personal computer) koji će zauvijek promijeniti svijet

Model PC 5150 u prodaju je pušten 12. augusta 1981. godine, a to je bio prvi model iz danas standardne serije ličnih računara koji je zbog svoje otvorene arhitekture pokrenuo cijelu industriju kompatibilnih strojeva.

Prvi PC u projektu kodnog imena CHESS stvorio je dvanaestočlani tim predvođen Donom Estridgeom. Pod uvjetima da na tržište proizvod puste u što kraćem vremenu tim je pristupio do tada u IBM-u nekorištenoj metodi sklapanja računara od komponenti različitih proizvođača

Uz to, odlučeno je i da će raditi "otvorenu arhitekturu" što znači da je drugim proizvođačima omogućeno da proizvode komponente za dotični proizvod. 

Prvi PC pogonio je 8-bitni Intelov mikroprocesor 8088 brzinom od 4.77 MHz, imao je CGA grafičku karticu na koju se mogao spajati MDA ili CGA monitor ili TV, 256 kB radne memorije, floppy disk (iako je originalna zamisao bila koristiti kasete), a hard disk od 10 MB zahtijevao je ugrađivanje posebnog napajanja. 

Iako su prema današnjim standardima računari iz PC i XT serije zastarjeli, mnogi su bila u funkciji do prije svega nekoliko godina, i to ponajviše zbog svog fleksibilnog modularnog dizajna i otvorenog tehničkog standarda što je kod novijih generacija PC-a, u potrazi za povećanjem profita, zamijenjeno čipovima za specijalnu namjenu (ASIC) koji brzo postaju zastarjeli, a dodatni dijelovi nedostupni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije