Kad se male ruke slože: Kako su dječije ručice otkopale 'vlak u snijegu' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kad se male ruke slože: Kako su dječije ručice otkopale 'vlak u snijegu' (VIDEO)

Vlak u snijegu, dječiji roman Mate Lovraka, bio je obavezna lektira za sve školarce. Ova nas je knjiga učila o značaju prijateljstva, suradnje i timskog rada. Podsjetimo se - razred djece sa sela, nakon organizirane posjete velikom gradu, zarobljen je u vozu u velikom nanosu snijega. Nakon hladne noći, svojim su ručicama uspjeli otkopati put kako bi se voz mogao pokrenuti. 

Istoimeni film je snimljen 1976, a režirao ga je Mate Relja. Od troje djece glavnih glumaca, samo je jedan nastavio da se bavi filmom, i to uspješno. To je Slavko Štimac

Djevojčica Gordana Inkret koja je glumila Dragu danas je domaćica, a dječak  Željko Malčić  koji je igrao zločestog Peru, danas radi kao policajac. 

U memoriji mnogih do danas se sačuvala pjesma iz ovog filma: Kad se male ruke slože...

Svakoj pruzi svakom brijegu

treba jedan vlak u snijegu

treba stati da se shvati 

što sve može mali stvor

kad se mnogo malih složi

srce vozi zanos loži

samo glasno nek je jasno

tko je vrabac tko je div

kad se mnogo malih složi

tad se snaga stoput množi 

a to znači da smo jači 

kad se skupimo u zbor 

mala iskra požar skriva 

kap do kapi rijeka biva 

hajde zato svi u jato 

kao vrapci živ živ živ...

Jedna od zanimljivosti sa snimanja filma jest i činjenica da gotovo svo vrijeme snimanja nije bilo snijega, iako su temperature bile vrlo niske. Budući da je snijeg u romanu i filmu jedan od ključnih elemenata, filmska ekipa je donijela snježni top s Planice kako bi proizveli umjetni snijeg. Ovo je prvi dječji film koji je osvojio nagradu publike u pulskoj Areni. Film je doživio i veliki uspjeh izvan državnih granica – prikazan je u tridesetak zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije