Još o Anni Chapmann - Njujorčanki i ruskoj špijunki

Radiosarajevo.ba
Još o Anni Chapmann - Njujorčanki i ruskoj špijunki

Anna Chapman; Foto: Jutarnji.hr

Atraktivna crvenokosa, za koju su američki istražitelji ustvrdili da je ‘vrhunski obučena manipulatorica’, kćer je ruskog diplomata i već se kao 22-godišnjakinja počela ‘uvlačiti’ u britanske poslovne krugove, pišu britanski mediji.

Anna Chapman, najnovija miljenica svjetskih tabloida, uhapšena je u nedjelju u SAD-u pod optužbom da je tajna agentica ruske vlade, zajedno sa još devet "tipičnih amerikanaca".

Opširnije: Špijunska afera potresa SAD (VIDEO)

Zadatak joj je, vjeruje se, bio infiltrirati se u visoke američke političke i gospodarske krugove i špijunirati za Moskvu. Istražitelji tvrde da su dokazi prikupljeni u istrazi protiv nje ‘poražavajući’, a američki tužitelji zatražili od suda u New Yorku da joj ne dopusti izlazak iz pritvora uz kauciju.

Britanci u panici
Britanski MI5 započeo je, u međuvremenu, istragu o njenom životu i radu u Velikoj Britaniji. Britanske obavještajce zanima je li se mlada žena bavila špijunažom i u Londonu, gdje je, kao i u New Yorku, vodila prilično glamurozan život i družila se s utjecajnim i bogatim ljudima.

Anna je, čini se, birala poslove u firmama u kojima je mogla upoznati moćne ljude s vezama te bila redovit posjetitelj noćnih okupljališta britanskih milijardera.

Šest mjeseci je radila, potvrđeno je, u banci Barclays, a tri mjeseca u maloj elitnoj kompaniji NetJets koja se bavi iznajmljivanjem aviona. Bila je i osobna tajnica izvršnog direktora jednog fonda sa sjedištem u Mayfairu, a sa šefom je posjećivala elitna mjesta i zabave.

"Svakako je bila probitačna i željna sklapanja novih prijateljstava i poznanstava - ispričao je Wayne Sharpe (53), šef kompanije Bartercard koji se dobro sjeća mlade žene koju je Camilleri dovodio u elitni noćni klub Annabel’s. No, Camilleriju je vijest da mu je bivša suradnica špijunka, nevjerovatna.

"Činila mi se prilično zelena. Bila je u braku, no nikad nije pričala o suprugu. Djelovala je kao obična djevojka i nije se ničim isticala. Bila je prilično tiha - kaže Camilleri.

Vrhunska agentica i pankerica u mladosti
No američki istražitelji tvrde da je upravo ona, od svih 11 agenata koje su razotkrili, bila vrhunska, sofisticirana agentica.

Detalji iz njena života ne prestaju fascinirati medije koje zanima profil ‘vrhunske ruske špijunke’.

Anja Kuščenko, kako joj je bilo ime prije nego se preselila na Zapad i navodno udala za Britanca, odrasla je u Volgogradu (bivšem Staljingradu). Kad je krenula u osmi razred osnovne škole njen je otac počeo raditi za rusku ambasadu u Keniji. Prijateljica iz tih dana Tatjana Šumilina otkrila je kako se Anna u tinejdžerskim godinama odijevala poput pankerice. Otkrila im je, kaže, ‘cool’ glazbu poput Metallice i Nirvane. Odijevala se u poderane traperice i crne majice.

"Bila je odličan učenik. Sviđala se dečkima, a kako je rasla bivala je sve ljepšom. Nije krila svoje diplomatske veze - svi su znali da joj je otac diplomat" - kaže Šumilina.

Djevojka se potom preselila u Moskvu zbog studija i upisala rusko sveučilište Narodno prijateljstvo, poznato po dobrim vezama s KGB-om u sovjetsko doba. Nakon diplome 2004. počela je raditi za jednu investicijsku firmu, no ubrzo je upoznala Britanca za kojeg se udala te se preselila u London. To je bar priča koju su čuli njeni prijatelji iz Rusije. No britanskog supruga lijepe poduzetnice/tajne agentice tabloidi s Otoka još nisu uspjeli locirati. Nakon nekoliko godina u Londonu Anna se vratila u Rusiju.

Voditelj kluba moskovskih poduzetnika Dmitrij Poročkin, Annin poznanik, za razliku od Camillerija tvrdi da je bila ‘vrlo talentirana poslovna žena, rođena poduzetnica, specijalizirana za pokretanje projekata’.

Nova mreža poznanika
Anna se preselila u New York gdje je započela sa stvaranjem nove mreže prijatelja. I ovaj put su joj zanimljivi bili utjecajni stariji biznismeni. Američki poznanici oslikali su je kao mladu ženu koja je obožavala noćne izlaske, bila fascinirana bogatašima, no uvijek ‘muljala’ kad je bilo riječi o njenom poslu.

"Uvijek ju je zanimalo tko gdje radi i kakvu titulu ima, a ako bi saznala da se radi o nekome tko je bar malo poznat u društvu, sama bi im prilazila i pokušavala se upoznati - tvrdi jedan poznanik, zaposlen na Wall Streetu.

"Stalno je mijenjala priče. Prvi put mi je rekla da se bavi nekretninama, a jednom da radi na nekom poslu vezanom uz naftu - izjavio je drugi poznanik.

Diplomatski skandal
Washington i Moskva izjavili su da špijunska afera neće ugroziti sve bolje odnose između dviju država. No, lijepa crvenokosa mogla bi to dovesti u pitanje, s obzirom da su ruski mediji izvijestili da je njen otac na visokoj poziciji u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Chapman je optužena da je putem bežične veze razmjenjivala informacije s ruskim dužnosnikom u SAD-u sjedeći s laptopom na javnom mjestu dok bi ‘suradnik’ prošao u vozilu. ‘Pala’ je kad joj je agent FBI-ja prišao predstavljajući se kao kontakt i dao joj zadatak da dostavi lažne dokumente navodeći kako su ‘za nekog ovdje poput tebe’.

Dokazi protiv nje su slabi
Irina Kuščenko, majka uhićene ruske agentice, izjavila je da je njena kćer krivo optužena da je pomagala ruskim dužnosnicima u SAD-u u prikupljanju informacija o američkoj politici, izvijestio je AP.

"Nevina je" - izjavila je Kuščenko koja živi u Moskvi. No, njena kćer najvjerojatnije neće biti puštena uz jamčevinu iz američkog zatvora u kojem se nalazi od nedjelje. Navodni Kanađanin Christopher Metsos, jedanaesti optuženi iz skupine, nestao je, naime, nakon što je pušten uz jamčevinu na Cipru.

Odvjetnik Anne Chapman tvrdi da su dokazi protiv nje slabi. Naime, nakon što je Anni pristupio obavještajac FBI-ja, koji se predstavio kao ruski agent i predao joj lažne dokumente koje je trebala dostaviti kolegi špijunu, ona je pasoš predala policiji. No, vjeruje se kako je Chapman shvatila da su joj ušli u trag pa se na taj način pokušala izvući iz stupice.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije