Jimi Hendrix: 45 godina od smrti velikog gitariste (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Jimi Hendrix: 45 godina od smrti velikog gitariste (VIDEO)

Na današnji dan prije tačno 45 godine, 18. septembra 1970. godine, umro je Jimi Hendrix, gitarist kojeg mnogi smatraju najboljim svih vremena.

Jedan od najpopularnijih muzičara u historiji rocka rođen je u Seattleu 27. novembra 1942. Bio je samouki gitarista, note nije znao čitati ni pisati, a njegovo gitarističko umijeće zasnivalo se na osluškivanju zvukova koje je proizvodio. Njegova muzička inventivnost ostavila je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim muzičkim pravcima.

Karijeru je započeo ranih šezdesetih godina, kada je na turnejama pratio zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner, a 1966. se preselio u London da bi osnovao grupu The Jimi Hendrix Experience. Već sljedeće godine, 1967., objavljivanjem albuma Are you experienced stječe veliku popularnost u Evropi.

Tokom svoje samostalne karijere koja je trajala jedva četiri godine, Hendrix je promijenio nekoliko pratećih bendova, osnovao vlastiti studio u New Yorku, te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. U tom kratkom roku izdao je šest službenih albuma: Are You Experienced? (1967.),Axis: Bold As Love (1967.), Smash Hits (1968.), Electric Ladyland (1968.),Band Of Gypsies (1970.), te Cry Of Love (1971.).

Umro je u londonskom hotelu pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima. Sahranjen je na Grenwood Memorial Cemetery u predgrađu rodnog Seattlea.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije