Jestiva umjetnost u Brooklynskom muzeju (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Jestiva umjetnost u Brooklynskom muzeju (FOTO)


Ovogodišnji redovni Brooklyn Ball koji se održava u Brooklyn Muzeju bio je u potpunosti u znaku jestive umjetnosti umjetnice Jennifer Rubell.

Njeni radovi načinjeni od hrane i pića predstavljaju omaž slavnim umjetnicima 20. stoljeća, a cijela izložba nazvana je „Ikone“. Tu su bile fontane šampanjca, inspirisane djelom Marcela Duchampa, velika glava Andyja Warhola od tijesta i slatkiša koja cilja na njegov slavni autoportret, te djela Jacksona Pollocka, Josepha Beusa...

Neke od najzanimljivijih jestivih skulptura bile su glave od sira koje su visile sa stropa, a kasnije su istopljene, pitke slike koje asociraju na Pollockova djela, zajedno sa 700 slikarskih boja u kojima su zapravo bili različiti sosovi. Posjetioci su dakako bili pozvani da iskuse ovu umjetnost tako što će je dirati, jesti i piti pa je otvorenje izložbe na posljetku više ličilo na karneval budući da su gosti nakon gastronomskih uživancija i plesali - neki među njima i polugoli.

Prema riječima Jennifer Rubell, projekat kao cjelina funkcioniše na više nivoa: ne samo kao gozba za goste nego i kao komentar na performans, autoportretno slikarstvo, i stvaranje umjetnosti općenito.

No, ne treba imati velike iluzije budući da je posjeta otvorenju ovogodišnjeg Brooklyn Balla koštala 200 funti, tako da bi se moglo reći da je ovo bio pir za bogate, a ne hrpa vrijednih umjetničkih djela.











notcot.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije