Jedan od najvećih u historiji: Na zemlju pao golemi komad otpada iz svemira

Radiosarajevo.ba
Jedan od najvećih u historiji: Na zemlju pao golemi komad otpada iz svemira
PrtScr / Lansiranje rakete Long March 5B

Ogromni dio kineske rakete, težak skoro 20 tona, srušio se nekontrolirano na Zemlju u Atlantski okean u ponedjeljak, javlja CNN.

Dio koji se srušio kroz atmosferu dio je najnovije i najveće kineske rakete the Long March 5B, koju su lansirali 5. maja ove godine. Raketa je izgubila dio koji podržava težinu (core stage), a eksperti nekoliko sati nisu znali gdje će pasti, pa je situacija bila prilično napeta, navode svjetski mediji. 

Komad je proletio iznad većeg dijela Sjedinjenih Država, uključujući New York i Los Angeles, a srušio se u more u blizini obale zapaadne Afrike, javlja Eric Berger iz Ars Technice. Američki Air Force (18th Space Control Squadron) na Twitteru je potvrdio da je komad otpada ušao u atmosferu oko 17 sati po našem vremenu.

Stephen Clark za Spaceflight bilježi da su svi očekivali da će većina ove strukture izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, no objekat ove veličine ne pada tako često na Zemlju.

Također, putanja pada teška je za predvidjeti i izračunati, pa su svi sa zebnjom pratili razvoj događaja.

Isti izvor navodi da će Kina lansirati još najmanje tri rakete u 2021. i 2022. godini, te se očekuje još svemirskog otpada u narednim godinama. 

Komad kineske rakete četvrti je najveći svemirski otpad koji je pao na Zemlju; najveći je koji je pao na Zemlju od 1991. (ukoliko ne računamo tragični pad svemirskog šatla Columbia 2003. godine, kada je poginulo svih sedam članova posade).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije