Je li Tito prodao svemirski program Amerikancima: Objavljen film 'Houston, We Have a Problem'

Radiosarajevo.ba
Je li Tito prodao svemirski program Amerikancima: Objavljen film 'Houston, We Have a Problem'

Da li je Josip Broz Tito ranih šezdesetih godina prodao jugoslavenski svemirski program tadašnjem američkom predsjedniku Keneddyju? 

Da li su naučnici nekadašnje SFRJ dijelom zaslužni za čovjekovo spuštanje na mjesec

Ova kontroverzna pitanja u fokusu su dugometražne dokumentarne drame Houston, We Have A Problem! koja će svoju svjetsku premijeru doživjeti na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku. 

Film će se prikazivati u našoj zemlji od 28. aprila, potvrđeno je iz distribucijske kuće '2I film'.  

Film potpisuje mladi slovenski redatelj Žiga Virc, koji kroz obilje arhivskih snimaka vraća u doba hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenski filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: “Što je zapravo istina?”

Žiga Virc o Titovom svemirskom programu

Ekipa koja je s prvim trailerom još 2012. godine napravila pometnju u regiji, sada je objavila novi trailer. Uzbuđenje raste: 

Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Za promociju i plasman filma na festivale zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke Everything works.

Film je nastao uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Europe, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. Houston, imamo problem! prva je HBO koprodukcija u Adria regiji, dok je distributer filma 2i Film. 

Vezano: Tito prodao svemirski program Sjedinjenim Američkim Državama 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije