Japanske inovacije: Dronovi će tjerati radnike s posla nakon kraja radnog vremena

Radiosarajevo.ba
Japanske inovacije: Dronovi će tjerati radnike s posla nakon kraja radnog vremena
Pixabay / Ilustracija
Japanska kompanija Taisei razvila je poseban dron s neobičnim zadatkom da tjera radnike koji na poslu ostaje prekovremeno.

To je jedna od napornih, često po zdravlje i život opasnih navika radnika u Japanu, koji pretjeruju s prekovremenim radom, što je dio tamošnje radne kulture, prenosi Bug.

Kompanija Taisei, koja stoji i iza službenog stadiona za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, razvila je zbog ovog problema specijalizirani dron nazvan T-Frend.

Taj dron ima samo jednu specifičnu zadaću, a to je da radnike nakon kraja radnog vremena upozorava da je vrijeme da napuste svoje radno mjesto i odu kući. T-Frend će letjeti po uredima i nastojati da pjesmom Auld Lang Syne, koja se obično u Japanu pušta kao znak za kraj radnog vremena, te svojim glasnim zujanjem otjera radnike.

Taisei već ima i postavljenu tarifu za ovaj dron, te će ga ostale kompanije moći iznajmiti već iduće godine po cijeni od 443 dolara mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije