Japanci predstavili robota koji može da predvodi pogreb

Radiosarajevo.ba
Japanci predstavili robota koji može da predvodi pogreb
Jedna japanska kompanija dala je novu ulogu humanoidnom robotu SoftBanka, nazvanom "Pepper", a to je uloga budističkog svećenika za vođenje pogrebnih obreda

Tako da se sada u tu svrhu umjesto svećenika može unajmiti robot.

Na sajmu pogrebne industrije "Life Ending Industry Expo" u Tokiju bio je izložen robot koji je pjevao sutre kompjuteriziranim glasom dok je udarao u bubanj.

Kompanija Nissei Eco napravila je softver za pogrebe za "Peppera", robota kojega je predstavio SoftBank Group Corp. 2014.

"Japansko stanovništvo sve je starije i mnogi budistički svećenici primaju manje financijske podrške od svojih zajednica tako da su neki od njih prisiljeni potražiti dodatne poslove", izjavio je Michio Inamura, savjetnik tvrtke Nissei.

Robot za pogrebe mogao bi "uskočiti" kada svećenik nije dostupan, smatra on. Osim toga, najam ovog robota košta manje od 50.000 jena (oko 380 eura) po sprovodu u usporedbi s više od 240.000 jena (oko 1.800 eura) koliko košta svećenik, javlja Hina.

Robot još nije dobio ponudu za posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije