Beresheet / Izrael poslao letjelicu na Mjesec, ona se razbila o njegovu površinu

12. 04. 2019. u 09:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 79

Izraelska svemirska letjelica bez posade nije uspjela sinoć da sleti na Mjesec, kako je bilo planirano.

Kada se lunarni modul približavao Mjesecu nekoliko puta je izgubljen kontakt sa komandnim centrom u Jehudu u Izraelu.

Naučnici nisu gubili nadu, jer je veza uspostavljana nekoliko puta ponovo, ali samo par minuta prije nego što je svemirska letjelica trebalo da se spusti kontakt je ponovo izgubljen i letjelica se razbila o površinu Mjeseca, javljaju izraelski mediji, prenosi Beta.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je posmatrao spuštanje, najavio je da će Izrael nastaviti da pokušava da spusti svemirski brod na Mjesec. Potom je preko mikrofona ponovio obećanje "Izrael će se spustiti na Mjesec. Ako prvi put ne uspijete, pokušajte ponovo", rekao je Netanyahu.

Prethodno se u komandnom centru čulo kako "možda ima problema sa glavnim motorom" i da situacija ne izgleda dobro.

Brod nazvan "Beresheet" po prvoj riječi u Tori koja znači "u početku" na hebrejskom jeziku je izgradila neprofitna grupa SpaceIL u saradnji sa Izraelskom aeronautičkom industrijom.

Brod je lansiran 22. februara iz Cape Canaverala na Floridi na raketi Falcon 9 kompanije Space X Ilona Maska.

Izraelski svemirski brod je bio veličine mašine za pranje veša, najmanji i najjeftiniji koji je ikada poletio ka Mjesecu i Izrael se nadao da će se svrstati među super sile, SAD, Rusiju i Kinu, koje su uspješno izvele slične misije, navode izraelski mediji.

Brod je trebalo da se spusti poslije 6,5 miliona pređenih kilometara. Sletanje je sinoć bilo najavljeno na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben-Gurion kraj Tel Aviva, a Izraelci su organizovali zabave da zajedno posmatraju taj događaj.

NEMA KOMENTARA