Istraživanje NASA-e: Naša Zemlja sastoji se od - dvije planete!

Radiosarajevo.ba
Istraživanje NASA-e: Naša Zemlja sastoji se od - dvije planete!

Vrijeme je da zaboravite sve što ste dosad znali o Zemlji i Mjesecu.

Hipoteza o gigantskom udaru – popularna teorija o „planetarnom embriju“ koja sugerira da se planeta Theia sudarila s našom Zemljom prije 4,5 milijarde godina, što je vodilo formiranju Mjeseca – kruži u javnosti već izvjesno vrijeme.

NASA je finansirala istraživanje na ovu temu koje je dodalo zanimljiv preokret teoriji: Theia nije samo "sa strane" udarila u Zemlju, kako su pojedini pretpostavljali. Zemlja je pretrpjela direktni udar i u sebe apsorbirala dio Theie!

Drugim riječima, naša Zemlja sastoji se zapravo od dvije planete, navodi studija.

„Theia je temeljito u sastavu i Zemlje i Mjeseca i jednako je 'raspoređena' na oba nebeska tijela“, izjavio je autor istraživanja Edward Young, profesor na Univerzitetu California, Los Angeles

U svrhu istraživanja, tim UCLA poredio je hemijske potpise kamenja s Mjeseca s vulkanskim stijenama na Havajima i u Arizoni. Da su se Theia i Zemlja sudarile postrance kako sugerira hipoteza o gigantskom udaru, to bi značilo da je Mjesec sačinjen od stijena s Theie, te da ima različite hemijske strukture od Zemlje.

No, istraživači su dokazali suprotno, piše Huffington.

„Ne vidimo nikakvu razliku između izotopa kisika Zemlje i Mjeseca. Uopće se ne razlikuju“, kazao je Young.

To navodi da je sudar bio direktan i da je Theia postala veliki dio i Zemlje i Mjeseca.

I samo tako, Majka Zemlja postala je - Majke...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije