Istina je: Apple namjerno usporava vaš iPhone

Radiosarajevo.ba
Istina je: Apple namjerno usporava vaš iPhone
Foto: Twitter / Ilustracija / Iphone
Tvrdnje kako Apple svjesno i namjerno osmišljava, izrađuje i prodaje proizvode koji počinju propadati nakon godine dana su, čini se, tačne.

Ipak, nije sve tako jednostavno kako se možda na prvu čini.

Nije teorija zavjere: Apple doista usporava rad svojih pametnih telefona kako oni stare, navodno kako bi ublažili probleme koji dolaze sa smanjenim radnim vijekom baterije. 

Dokaze u prilog toj tvrdnji ponudio je John Poole iz Geekbencha, a priznanje kako je to doista tako je stiglo i iz Applea. 

Poznato je kako litij-ionske baterije s vremenom gube kapacitet pohrane električne energije. Stoga ima smisla ograničiti mogućnosti starijih uređaja, kako bi se primjerice onemogućila nasumična gašenja smartphona. 

No, s druge strane to znači kako pametni telefon za kojeg smo izdvojili više stotina KM već nakon godine dana ne može raditi punim kapacitetom. 

Što bi Apple još mogao poduzeti?

Na raspolaganju su alternativna rješenja za problem starenja. Vjerojatno najjednostavnije glasi: ugradite veću bateriju.  Kupci to ionako već duže vrijeme traže.

Drugo rješenje je zamjenjiva baterija. Tako bi mogli nakon godine dana staviti novu bateriju i nastaviti koristiti iPhone kao da je nov. Apple trenutno nudi mogućnost zamjene baterije, ali to nije jeftino i morate se odreći smartphona na nekoliko dana. 

Naravno, uvijek je moguće stariji uređaj zamijeniti novim. No, to je tek skup sport, čak i ako prodajete sadašnji smartphon te nadoplaćujete za novi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije