ISIS-ovci ucjenjivali Miss Iraka: Prijetili otmicom ukoliko im se ne pridruži

Radiosarajevo.ba
ISIS-ovci ucjenjivali Miss Iraka: Prijetili otmicom ukoliko im se ne pridruži

Prva miss Iraka nakon 1972. godine postala je žrtva vlastite slave - naime, navodno je dobila prijeteći poziv od ISIS-a da im se pridruži ili će je u suprotnom oteti.

Iračanima vraćen osmijeh na lice: Izabrali kraljicu ljepote nakon više od 40 godina

Shaymaa Qasim Abdelrahman (20) postala je prije nekoliko dana prva pobjednica takmičenja ljepote koje Irak nije vidio više od 40 godina. No, prema Jerusalem Postu, primila je prijeteći poziv nedugo nakon pobjede u kojem joj se prijeti otmicom ako se ne pridruži džihadistima ISIS-a.

Nju je to, jasno, uznemirilo ali nije dopustila da je preplaši. Kako je rekla za NBC: "Želim dokazati da iračke žene imaju svoje mjesto u društvu i prava kao muškarci. Ničega se ne bojim, zato jer znam da je on što radim ispravno."

Inače, cijelo je takmičenje za miss bilo praćeno teškoćama, budući da su religiozni fanatici potencijalnim takmičarkama prijetili smrću. Na kraju je od šireg izbora od 200 djevojaka na takmičenju učestvovalo manje od deset zbog straha za vlastitu sigurnost.

Organizator takmičenja Ahmed Leith rekao je da mu je cilj unijeti "dašak normalnog" u društvo: "Irak treba ovo. Želji smo unijeti malo svjetla u teško situaciji". Zbog prijetnji fanatika, otkaza je dio natjecanja u kupaćim kostimima, ali je hidžab svejedno ostao zabranjen kako bi bili usklađeni s međunarodnim standardima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije