iPad na meti hakera

Radiosarajevo.ba
iPad na meti hakera
iPad i kod iz Matrixa (Foto: montaža)

Nedugo nakon izlaska, iPad je već na meti hakera.

Lažna obvijest o novoj verziji iTunesa navodi korisnike da skinu zlonamjerni kod koji na kraju završi na njihovom kompjuteru, javljaju stručnjaci za sigurnost.

Poruka podsjeća na važnost redovitog obnavljanja softvera i korisnicima nudi link za download. Link vodi na stranicu koja izgleda poput stvarne stranice za download iTunesa i od tamo skida program itunessetup.exe.

Program je zapravo trojanac koji hakerima omogućuje daljnju instalaciju malicioznog koda na kompjuter 'žrtve', te krade aktivacijske ključeve programa instaliranih na napadnutom kompjuteru i skuplja lozinke za IM klijente i e-mail.

Budući da Mac računari nisu ranjivi na ovaj trojanac, njegovi globalni efekti će biti slabi.

BitDefender nije siguran o kojim se brojkama radi u ovom napadu, no nagađa da će širenje ovog trojanca biti ekspresno, no kratkog vijeka.

BitDefender preporuča Windows korisnicima da svoj iPad softver obnavljaju samo s Appleove stranice unoseći njenu adresu ručno u internet preglednik.

nte.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije