Internetom se širi opasan virus: Čuvajte se ovih mailova

Radiosarajevo.ba
Internetom se širi opasan virus: Čuvajte se ovih mailova
Foto: Instagram / Greta Thunberg

Bez obzira na to slažete li se s njom ili ne, Greta Thunberg u svojih je 16 godina života uspjela napraviti nevjerojatne stvari. Za mnoge je ona postala simbol mladih željnih borbe za klimatskim promjenama i bolju budućnost, dok je drugi smatraju djevojčicom kojom drugi manipuliraju i iskorištavaju je.

Zahvaljujući aktivizmu Time ju je proglasio osobom godine te je stekla vojsku poklonika i pristaša koji dijele njezina uvjerenja i slijede je po prosvjedima.

Veliki broj studenata nedavno je počelo dobivati e-mailove u kojima ih Greta Thunberg poziva na novi veliki protest. U mailu koji je navodno poslala uoči Božića spominje se kako možete kupiti poklone djeci na kojima će biti zahvalni jedan dan ili im možete pokloniti nešto na čemu će biti zahvalni cijeli život – sudjelovanje na najvećem protestu u borbi za bolju klimatsku budućnost.

Mjesto i vrijeme održavanja protesta nije spomenuto u samom mailu, već se nalazi u njegovu privitku koji je potrebno otvoriti.

Već pogađate – taj mail nije napisala Greta Thunberg niti se u privitku nalaze informacije o protestu, već otvaranjem tekstualne datoteke korisnici na računala preuzimaju opasan malware Emotet. Prema Tech Radaru, riječ je o jednom od najvećih malware botnetova koji je odgovoran za gotovo 12 posto svih malicioznih mailova poslanih tokom ovog kvartala.

S obzirom na to da (lažna) Greta od primatelja maila traži da ga pošalju svim svojim prijateljima, kolegama i rodbini, on se brzo proširio brojnim zemljama diljem svijeta poput Njemačke, Japanu, UAE-a, Australije, Italije, Velike Britanije itd.

Broj zaraženih korisnika, odnosno kompjutera s ovim malwareom trenutačno nije poznat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije