Institut Marina Abramović u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Institut Marina Abramović u New Yorku

Umjetnica performansa i najpoznatije ime svijeta umjetnosti sa naših prostora, Marina Abramović, izgradit će u New Yorku 15 miliona dolara vrijedan centar za performanse. Abramović je projekat Instituta Marina Abramović za očuvanje umjetnosti performansa predstavila u ponedjeljak u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Novi centar, površine 2.137 kvadrata, bit će izgrađen na prostoru nekadašnjeg teniskog kompleksa u Hudsonu, u saveznoj državi New York, a sadržavat će specijalno dizajniran namještaj i rasvjetu, uključujući i stolice za posjetioce koji ne uspiju ostati budni tokom dugih performansa. Izgradnja centra počet će krajem 2013. godine, a otvaranje je planirano za kraj 2014. Centar će projektovati arhitektonski biro OMA.

Abramović je rekla da će novi institut biti istovremeno umjetnički centar i škola performansa u oblasti videa, filma, muzike, plesa i pozorišta, u okruženju koje neprestanom interakcijom briše granice između umjetnika i gledalaca.

Centar će biti posvećen performansima koji traju od šest sati do nekoliko dana, a zbog maratonske prirode radova, zaposleni u centru će usnule posjetioce na stolicama na točkićima gurati do prostora za spavanje i vraćati ih nakon što se odmore, tako da će oni i u snu ostati dio performansa.

Krajnje granice izdržljivosti ljudskog tijela i njegovo iscrpljivanje glavni je motiv performansa Marine Abramović. Tokom jednog od njenih najdužih performansa, održanog 2010. u MoMA-i, ona je cijeli dan sjedila u tišini, održavajući tek kontakt očima sa posjetiocima koji su sjedali nasuprot nje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije