In memoriam - Selver Brdarić: Od Formule 4 do Coda (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
In memoriam - Selver Brdarić: Od Formule 4 do Coda (VIDEO)
 
 
Selver Brdarić
 

Selver Brdarić (preminuo u petak, 5. 11.) bio je legenderni sarajevski pjevač. Isprva je pjevao u Formuli 4, čiji su se članovi često smjenjivali, da bi kasnije otišao u grupu Cod, koju su 1974. osnovali Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić.

Grupa je uzela englesko ime Cod (u slengu: prevara, varka, obmana), a u početku su svirali obrade svjetskih hitova, ne pomišljajući na autorski rad, sve dok im se nije priključio mladi Zeničanin Enes Bajramović. Sa Bajramovićem snimaju prva dva singla Dođi mi na čaj, Želim igru tu, Ciciban i Rok za moju bivšu punicu i njenu prijateljicu. Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović za sve četiri pjesme kao i tekst Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu, a ostale tri pjesme napisao je Ranko Boban. Osvojivši publiku, grupa Cod postaje vrlo popularna, ali 1976. izlaskom Cicibana, grupa se raspada. Enes Bajramović odlazi na kratko u grupu Ambasadori, Nenad Jurin postaje klavijaturista u grupi Indexi, a gitarista Džemo Novaković odlazi u prateći sastav Nede Ukraden. Novi članovi grupe postali su Nedžad Čamdžić (gitara) i Krešimir Repić (klavijature).

Selver Brdarić i grupa Cod

Prvi ozbiljniji nastup održali su u Skenderiji na koncertu povodom deset godina od osnivanja lndexa. Do tog vremena su izgradili imidž zabavljačke grupe koja je svirala sve što se od njih tražilo. Na koncertima su pratili Kemala Montena, Zdravka Čolića, Mahira Paloša i druge pjevače.

Krajem 1976., Bajramović se vraća u grupu te snimaju novi hit-singl Novi štos, a 1977. objavljuju i svoj prvi album Dođite na čaj. Album je snimljen za Jugoton u produkciji Nikole Radovana Borote u postavi: Enes Bajramović (gitare), Selver Brdarić (vokal), Darko Arkus (klavir, klavijature), Izidor Kajić Kaja (sax) i Izet Hajdarević Zoo (bubnjevi).

Album otvara ponovni snimak prvog hita Dođite na čaj a slijede slične Naša Ijubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko, Ona samo jednog voli, kažu mi svi sa dugim naslovima i kratkim pamćenjem. Uprkos tome ploča po objavljivanju 1977. godine dobro prolazi kod publike, a na svojim nastupima više pažnje poklanjaju scenskim efektima nego samoj muzici.

Naredne godine, drugim albumom Bijeli bagremi pokušavaju da se predstave kao ozbiljnija grupa, ali ploča ne nailazi na odziv publike i oni prestaju sa radom.

Pored grupe Cod, Selver Brdarić napravio je i zavidno solo karijeru sa brojnim hit singlovima: Djevojčice moja/Afrika (1977.), Dio Sunca (1978.), Kako ti je ime svijete/Otišla je s drugim (1978.) i Imam dvije cure (1979.).

Sa grupom Cod snimio je singlove Dođi mi na čaj/Želim igru tu (1975.), Ciciban/Rok za moju bivšu punicu i njenu prijateljicu (1976.), Novi štos/Nisi mala beba (1976.), Ekskurzija/Kad smo bili sasvim mali radili smo divne stvari (1977.), Semafor/Ja i moja mala (1978.) i Slušaj me, majko/Điha diha" (1980.), kao i dva albuma Dođite na čaj (1977.) i Bijeli bagremi (Jugoton 1978.).



Selver Brdarić preminuo je u svojoj 59. godini, 5. novembra 2010., iza sebe ostavivši uspješnu pjevačku karijeru i neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva. Ostat će zapamćen kao čovjek koji je prvi otpjevao višestruko obrađivanu pjesmu Deni.

http://www.youtube.com/watch?v=qB8NC5Bo06o


http://www.youtube.com/watch?v=P2J9eOftO_Q&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=-z-mnBgL4R0


http://www.youtube.com/watch?v=cihF_13WMU8&feature=related



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije