Impozantna drvena građevina otvorena u Sevilji

Radiosarajevo.ba
Impozantna drvena građevina otvorena u Sevilji

Metropol Parasol je intrigirao pažnju javnosti još dok je bio u početnoj fazi izgradnje, a od nedjelje je ova, možda najinteresantnija i najveća drvena građevina koju smo dosad vidjeli, otvorena za građane i posjetioce Sevilje. Smještena na Plaza de la Encarnacion, konstrukcija predstavlja niz stilizovanih suncobrana, a potpisuje je biro J. Mayer H. Architects.

Metropol Parasol je osmišljen kao dio grada koji će neutralizovati oštri kontrast između najmodernijih dijelova Sevilje i srednjevjekovnih građevina kojima gradski centar obiluje. Na ovoj lokaciji je trebala biti izgrađena garaža, ali nakon što su s početkom radova tu otkrivene arheološke iskopine, grad Sevilja je odlučio da mjesto zaslužuje da bude služi u svrhe muzeja ili neke slične društveno korisne institucije.

 

U Metropol Parasolu zasad su smješteni muzej, tržnica, restoran, a većina sadržaja nalazi se na otvorenom prostoru. Ova drvena građevina ima za cilj da postane važna turistička tačka i prepoznatljivost Sevilje u kojoj se spajaju viševjekovna historija grada i savremeni arhitektonski izraz.

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije