Imate li staru Nokiu 1100?

Radiosarajevo.ba
Imate li staru Nokiu 1100?


Jedan od najpopularnijih Nokijinih mobitela u povijesti, model 1100 koji se naveliko prodavao i kod nas, zbog serijske greške postao je oruđe za novu vrstu high tech prevare s bankovnim računima običnih korisnika, prenosi Jutarnji list

Ako koristite internet bankarstvo potreban je poseban oprez! Naime, hakiranim uređajem mogu se preuzimati podaci koje banke šalju svojim klijentima te s mobitela ili čak tokena korisnika internetskog bankarstva krasti njihove kodove, PIN-ove ili mTAN verifikaciju. Takvim uređajem haker zapravo “glumi” mobitel klijenta neke banke i umjesto njega prima vrijedne informacije.

Greška leži u jednom dijelu modela 1100 koji se proizvodio se u Nokijinoj tvornici u Bochumu i koji, navodno, ima grešku u softveru. Baš to hakerima omogućava da mobitel reprogramiranjem koriste u ilegalne svrhe.

S druge strane, vlasnici kultnog Nokijina modela, ako ga još imaju negdje u ladici, navodno odlično diljem Europe zarađuju na prodaji. Njemački mediji izvještavaju da su nekima za telefon putem internetskih foruma nudili i do vrtoglavih 30.000 dolara za uređaj. U hakiranju navodno prednjače ruske i rumunjske cyberbande. Dosad najskuplji mobitel prodan je, navodno, za nevjerojatnih 32 hiljade dolara, ali još nije poznato tko je prodavač, ali ni naručitelj.

Interpol se uključio u potragu za anonimnim kupcima preko Interneta.

Prodavač u jednoj zagrebačkoj trgovini mobitela rekao je da su se pojedinci već raspitivali za taj model i nudili 200 eura, navodi Jutarnji list.

Njemački istražitelji još nisu sigurni koliko daleko sežu mogućnosti takve vrste prijevare. Inače, mTAN kodove u Europi koriste banke u Njemačkoj, Holandiji, Austriji, Mađarskoj i Poljskoj, ali ne i banke u našem regionu.

Istu mTAN uslugu mogu koristiti i u Južnoafričkoj Republici gdje se ove godine održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, stoga ne čudi nagli porast potražnje koji potiče i veću cijenu na ilegalnom tržištu jer će ta zemlja biti okupirana ljudima željnim brze zarade tijekom natjecanja.

Ipak, ljudi bi morali biti na oprezu jer kao i kod skimminga, phishinga i sličnih prijevara s karticama, bankomatima i krađama raznih PIN-ova, lopovi mogu očistiti nečije račune, a da ne budu primijećeni prije nego što je prekasno. Svima koji primijete probleme s računima ili transakcijama, savjetuje se da nazovu policiju.

U središnjici Nokije zasad šute jer se model 1100 u svijetu prodao u 200 milijuna primjeraka, što je rekordna prodaja, a ne zna se koliko ih je sa softverskom greškom proizvedeno u tvornici u Bochumu, piše Jutarnji list.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije