Imate li "digitalni stres"?

Radiosarajevo.ba
Imate li "digitalni stres"?


Kvarovi na računaru, sporo pokretanje programa i ogorčenje korisnika kada moraju u pomoć pozvati informatičare izaziva sve češće "sindrom informatičkog stresa", navodi se u novoj studiji, prenosi Danas.hr.

"Današnji korisnici, ovisnici o informatici, svakim su danom sve više preplavljeni tehničkim problemima i postaju sve uzrujaniji u svakodnevnom životu", tvrdi studija organizacije Chief Marketing Officer Council, koja okuplja 4.500 direktora marketinga iz 70 zemalja.

Studija je obuhvatila 1.000 korisnika iz Sjeverne Amerike kod kojih je identificiran sindrom informatičkog stresa.

Taj stres nastaje zbog složenih i frustrirajućih kvarova na računarima, zbog zaraza virusima i zbog dugih čekanja kako bi se ti problemi riješili.

Među ispitanicima njih 94 posto izjavilo je da računar moraju koristiti u svome poslu. Gotovo dvije trećine korisnika moralo je pozvati tehničara zbog poteškoća ili su patili od "sindroma informatičkog stresa" u protekloj godini.

"Računari su postali toliko važni da su danas mač s dvije oštrice", ističe Murray Feingold, liječnik koji je identificirao novi sindrom.

"Kada sve dobro funkcionira, računari su sjajni. No kad nešto ne ide kako treba, odmah paničarimo i to je ono što nazivam sindromom informatičkog stresa", ističe dr. Feingold.

Studija poziva stučnjake da pronađu načine kako računare učiniti manjim izvorom frustracije. Tehnološki sektor mora "više pozornosti posvetiti stresu i bolima što ih takve frustracije izazivaju u korisnika" kako bi ih izliječio, zaključuju autori.

danas.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije