I Hitler je bio ovisnik: Zašto su nacisti obožavali metamfetamin

Radiosarajevo.ba
I Hitler je bio ovisnik: Zašto su nacisti obožavali metamfetamin

Njemački pisac i publicist Norman Ohler u knjizi Der totale Rausch (Totalno pijanstvo) otkriva ono što je bila javna tajna: Nacistički lideri bili su ovisnici o narkoticima. A droga koju je preferirala nacistička elita bio je metamfetamin. 

Ova sintetička droga, poznata i kao "kristalni met", ostavlja teže posljedice nego kokain, izaziva akutnu depresiјu, psihotične epizode i oštećenja mozga. Nacisti su je obožavali zbog adrenalinskog svojstva i činjenice da, nakon konzumiranja, kod ovisnika ne izaziva umor u periodu 36-40 sati. 

Berlinska fabrika Temmler isporučila je Wehrmachtu više od 200 miliona pilula metamfetamina u periodu od 1939. do 1945. godine.

I sâm Adolf Hitler bio je ovisnik o metamfetaminu što je otkrio njegov lični ljekar Theodor Morell. Tokom skoro četiri godine rata Morell je lideru Trećeg rajha dao 800 tableta metamfetamina i raznih opijumskih injekcija, zbog čega je zaradio nadimak "lider špric-rajha".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije