Hrvatska turistička zajednica: Ljepote hrvatskog primorja

Radiosarajevo.ba
Hrvatska turistička zajednica: Ljepote hrvatskog primorja

Sa pres konferencije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstva Republike Hrvatske danas je u Sarajevu održano prvo nacionalno predstavljanje hrvatskog turizma. Na konferenciji za novinare promovisana hrvatska turistička ponuda.

Prisutne je pozdravio Tonči Staničić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hecegovini: „Ovo je jedna od najljepših prigoda kada je u pitanju odnos Hrvatske i BiH. Ovdje se ne radi samo o tome da Hrvatska prezentacijom želi prikazati svoje potencijale i tako privući bosanskohercegovačke građane na Jadran, nego da je ovo jedan vrlo važan kamenčić u mozaiku ukupnih gospodarskih pa i političkih odnosa.“


Tonči Staničić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić je predstavio dosadašnju statistiku gostovanja građana Bosne i Hercegovine na hrvatkom primorju kao i buduće planove razvoja hrvatskog turizma.

Građani Bosne i Hercegovine predstavljaju 2.1 odsto ukupnog broja turista u 2008. i 2009. godini a najveći procenat turista dolazi iz Njemačke, Slovenije i Italije. U odnosu na 2002. godinu kada je Hrvatsko primorje posjetilo oko 173 hiljade ljudi iz BiH, 2009. godine taj broj se povećao na 213.000 Bosanaca i Hercegovaca.

Promotivne aktivnosti u BiH podrazumjievaju: Hrvatske turističke dane u Sarajevu, outdoor kampanje oglašavanja, studijska putovanja za novinare i djelatnike turističkih agenicija. Za kraj gospodin Bulić je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da osjete ukuse, mirise, boje, strast, gostoljubivost, nasljeđe i ljepotu hrvatskog primorja.


Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije