Hrvatica mislila da je pronašla ljubav, a zatim ostala bez 117.000 KM: Evo šta se desilo

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatica mislila da je pronašla ljubav, a zatim ostala bez 117.000 KM: Evo šta se desilo
Foto: Pexel / Ilustracija / Online kupovina

Internet je postao veoma privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava.

Za 60.000 eura (oko 117 hiljada KM) prevarena je 33-godišnja stanovnica Osječko-baranjske županije koja je taj iznos u više navrata uplatila na račune osobe koja se putem interneta predstavljala kao američki vojnik, javila je u srijedu, 7. augusta, osječko-baranjska policija.

Još uvijek nepoznati počinitelj predstavljajući se kao američki vojnik upoznao se putem društvenih mreža s 33-godišnjom Slavonkom koja mu je od 9. oktorbra 2023. do kraja jula ove godine, u više navrata uplatila ukupno 60.000 eura (oko 117 hiljada KM).

Bravo, majstore: Emir Hastor uspješno istrčao Olimpijski maraton u Parizu

Bravo, majstore: Emir Hastor uspješno istrčao Olimpijski maraton u Parizu

Osječka policija navodi kako slijedi dalji rad na utvrđivanju počinitelja ovog krivičnog djela. Također pozivaju građane da podatke svojih bankovnih kartica ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećaju da u provode projekat namijenjen jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge za kibernetički kriminalitet.

U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja "Web heroj" čiji je cilj osvijestiti i edukovati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualom svijetu kako ne bi postali žrtve tih krivičnih djela.

Policija u BiH upozorava na sve veći broj prevara preko e-maila

Policija u BiH upozorava na sve veći broj prevara preko e-maila

Navode da je internet postao veoma privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne finascijske informacije od svojih žrtava.

"Posljedice takvih prevara su ozbiljne, dovode do finansijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih porodica. Kako bismo smanjili vjerovatnoću da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i edukovanjem", poručuju iz hrvatskog MUP-a, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije